Načelnik Dragosavljević organizovao prijem za članove Udruženja Jasenovac-Donja Gradina

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević ugostio je juče u svom kabinetu predstavnike Izvršnog odbora Udruženja Jasenovac-Donja Gradina koje je nedavno u Banjaluci organizovalo Sedmu međunarodnu konferenciju o Jasenovcu.

Ovoj konferenciji koja je održana 22. maja prisustvovali su predstavnici najvažnijih državnih institucija na čelu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Delegaciju koja je bila u posjeti Srpcu činili su: Vladimir Lukić, doskorašnji predsjednik Izvršnog odbora udruženja i nekadašnji predsjednik Vlade RS, te profesor Miloš Milinčić i dugogodišnji novinar beogradskog NIN-a i drugih medija Branislav Božić koji su takođe članovi ovog odbora.

Tema razgovora je bila informisanje načelnika opštine o radu ovog udruženja i cilju nedavno održane međunarodne konferencije koja je organizovana sa namjerom da se doprinese rasvjetljavanju zločina počinjenim nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u Nezavisnoj državi Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu, navodi se na sajtu Opštine.

Imajući u vidu da je najveći dio zločina u Drugom svjetskom ratu počinjen na području lokalnih zajednica Potkozarja, osjetila se potreba da i Srbac bude uključen u nastojanja da istina o stradanju izađe na vidjelo i da sistem koncentracionih logora Jasenovac ne padne u zaborav.

Dr Vladimir Lukić je rekao da ovo udruženje čini sve da se zločini počinjeni od strane NDH nikada ne zaborave i broj žrtava ne minimizira, te da sva stratišta u Drugom svjetskom ratu budu obilježena.

-Jasenovac je po broju žrtava treće stratište u Evropi, a po načinu likvidacije ljudi i logorima za djecu prvi na evropskom tlu. Naša namjera je da objavimo zbornik na ćirilici i engleskom jeziku kako bismo radove i zaključke sa sedme konferencije poslali u svijet- rekao je Lukić.

On je bio predsjednik Vlade Republike Srpske od 20. januara 1993. do 18. avgusta 1994. godine, a u svojstvu stručnjaka je učestvovao u pregovorima u Dejtonu 1995. godine. Bio je jedan od osnivača i dekan Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci od 1996. do 2003. godine a obavljao je i funkciju savjetnika u Privrednoj komori Republike Srpske.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević rekao je da Opština Srbac opredjeljena za očuvanje i njegovanje tradicije Narodnooslobodilačke borbe i utvrđivanje istine o stradanju našeg naroda u Drugom svjetskom ratu zbog čega se iz budžeta opštine na godišnjem nivou izdvajaju sredstva za obilježavanje značajnih datuma i jubileja iz oslobodilačkih ratova.