Vozači oprez ako putujete u Grčku na ljetovanje

U Grčkoj su 30. marta ove godine stupile na snagu izmjene Zakona o drumskom saobraćaju, kojima su pooštrene kazne za saobraćajne prekršaje.

Ono što je posebna novina, bilo da se radi o turistima ili profesionalnim vozačima teretnih vozila i autobusa, jeste da se pored novčane kazne, predviđa i oduzimanje saobraćajne dozvole, skidanje registarskih tablica i oduzimanje vozačke na period od 60 dana, odnosno dok kažnjenom turisti traje turistički aranžman.

U sprovođenje ove mjere grčke policije mogli su za vikend da se uvjere turisti koji ljetuju u Polihronu, jer su sa više od 50 nepropisno parkiranih vozila policajci skinuli tablice, i naplatili kazne od 80 evra.

Među prekršajima zbog kojih Grci naplaćuju kazne, skidaju tablice i oduzimaju dozvole su:

– korišćenje mobilnog telefona u vožnji bez bežičnih slušaliaca, odnosno uređaja za telefoniranje u automobilu

– nevezivanje sigurnosnog pojasa

– vožnja motocikla bez kacige

– bacanje opušaka i sličnih predmeta kojima se može izazvati požar ili udes, ili se zagađuje okolina

– parkiranje na mjestima gdje se onemogućava prilaz rampama za invalide ili na mjestima predviđenim za parkiranje invalida

– vožnja (čak i na kraće) u zaustavnoj traci na autoputu

– kršenje propisa kojima se reguliše prevoz djece

Kazne u tri kategorije, najskuplja 600 evra

Prema novim propisima, prekršaji su razvrstani u tri grupe, u zavisnosti od stepena opasnosti koja se izaziva, na prekršaje manje, srednje i velike opasnosti.

U zavisnosti od toga, izriču se i novčane kazne.

– za prekršaje prve grupe do 100 evra,

– druga grupa od 101-300 evra,

– treća grupa od 301-600 evra.

Takođe, treba imati na umu da više nije moguće kaznu umanjiti za 50 odsto, ukoliko se plati u roku od 10 dana.

Kada je riječ o kaznama za pojedinačne prekršaje, kazne za nedozvoljeno parkiranje su od 40 do 80 evra, za nevezivanje pojaseva 350 evra, za nepoštovanje pješaka 200 evra, a za korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje 100 evra.

Obavezni pojas, trougao, prva pomoć…

Takođe, vozači treba da znaju da je u Grčkoj obavezno vezivanje svih pojaseva, obavezno je i posjedovanje trougla, protivpožarnog aparata i prve pomoći.

Novčane kazne u Grčkoj se uvećavaju za 100 odsto, ukoliko počinilac ima godišnji oporezivi prihod od 50 000 do 100 000 evra i 200 odsto ako počinilac ima godišnji oporezivi prihod veći od 100 000 evra, na osnovu posljednje poreske prijave.

Srpskacafe