Likovno-ekološka kolonija u Bardači počinje 23. juna

Centar za kulturu i sport Srbac organizuje 35. saziv Likovno-ekološke kolonije „Bardača-Srbac“ koji počinje u subotu 23. juna i trajaće do 1. jula. U radu kolonije učestvovaće 16 akademskih slikara iz Francuske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Republike Srpske. 

Među njima su: Ljubica Mrkalj (Pariz), Milan Matavulj, Rajko Petković i Kristina Palanjuk (Novi Sad), Gordana Mijanović i Vlatka Vujošević (Podgorica), Toni Ostojić (Skoplje), Miodrag Anđelković i Mirjana Anđelković (Niš), Zdravko Krulj, Marin Milutinović, Sonja Spiroska Ostojić i Nikolina Peslać (Banja Luka), Milovan Čikić i Mile Sredojević (Gradiška) i Boris Eremić (Prijedor)

Tema ovogodišnje Kolonije je „Nezaštićeno područje Bardača“ o čemu će na Okruglom stolu govoriti aktivisti „Centra za zaštitu životne sredine“ iz Banjaluke (Viktor Bjelić), a likovni umjetnici će slikati bez ikakvih tematskih ograničenja.

Umjetnički savjet kolonije čine direktorica Centra za kulturu i sport Sandra Miholjčić, direktor Poljoprivrednog instituta Banja Luka Vojislav Trkulja, istoričar umjetnosti dr Aleksandar Grandić, utemeljivač kolonije i ovogodišnji učesnik Rajko Petković i drugi učesnici kolonije Zdravko Krulj, Marin Milutinović i Boris Eremić.

Tokom rada kolonije djelovaće i škola slikanja koja se svake godine organizuje za učenike osnovnih i srednjih škola iz Srpca i okolnih opština, a voditelj škole biće jedan od akademskih slikara koji je učesnik kolonije.

Takođe će biti izvedena jedna akcija čišćenja ilegalnog odlagališta smeća pod nazivom „Očistimo Bardaču“ a planirana je i posjeta manastiru Osovica. 

Završno veče održaće se u nedjelju 1. jula u Trening centru PMF-a na Bardači s početkom u 20 časova, a biće priređena i izložba radova nastalih na ovogodišnjem sazivu kolonije.

Za vrijeme rada, kolonija je otvorena za sve posjetioce prirodnog rezervata Bardača i druge ljubitelje umjetnosti i ekologije. 

Po završetku kolonije planiraju se izložbe nastalih radova u Banjaluci, Prijedoru, Doboju, Trebinju, Višegradu, Laktašima, Gradišci, Beogradu i Novom Sadu.

Pokrovitelji 35. saziva bardačke kolonije su Ministarstvo prosvjete i kulture, Opština Srbac i Pririodno-matematički fakultet Banja Luka dok je medijski pokrovitelj Radio Srbac.

Opština Srbac