Bardača okuplja umjetnike po 35. put

Ovogodišnji, 35. saziv Likovno - ekološke kolonije „Bardača - Srbac“ biće održan od 23. juna do 1. jula u zaštićenom ramsarskom području Bardača.
Tema ovogodišnje Kolonije je „Nezaštićeno područje Bardača“, o čemu će na Okruglom stolu govoriti aktivisti Centra za zaštitu životne sredine iz Banjaluke (Viktor Bjelić), a likovni umjetnici slikati bez ikakvih tematskih ograničenja.

Ove godine u umjetničkom savjetu kolonije su Sandra Miholjčić, direktorica Centra za kulturu i sport Srbac, Vojislav Trkulja, Poljoprivredni institut Banjaluka, Rajko Petković, akademski slikar iz Novog Sada, Aleksandar Grandić, kritičar iz Banjaluke, Zdravko Krulj, akademski slikar iz Banjaluke, Marin Milutinović, akademski slikar iz Banjaluke, te Boris Eremić, akademski slikar iz Prijedora.

Partneri u Programu 35. saziva LEK „Bardača - Srbac 2018“ su Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Opština Srbac, PMF Banjaluka i Radio Srbac.

"Tokom rada Kolonije djelovaće i Škola slikanja koju svake godine organizujemo za učenike osnovnih i srednjih škola iz Srpca i okolnih opština. Voditelj škole biće jedan od akademskih slikara, učesnik Kolonije. Takođe, biće izvedena i jedna akcija čišćenja ilegalnog odlagališta smeća pod nazivom „Očistimo Bardaču“. Posjetu manastiru Osovica planiramo za 26. jul", rekla je direktorica Centra za kulturu i sport Srbac Sandra Miholjčić.

Na ovogodišnjem sazivu LEK-e učestvovaće 16 akademskih slikara, i to Ljubica Mrkalj iz Pariza, Milan Matavulj iz Novog Sada, Rajko Petković iz Novog Sada, Gordana Mijanović iz Podgorice, Vlatka Vujošević iz Podgorice, Miodrag Anđelković iz Niša, Mirjana Anđelković iz Niša, Kristina Palanjuk iz Novog Sada, Zdravko Krulj iz Banjaluke, Marin Milutinović iz Banjaluke, Boris Eremić iz Prijedora, Sonja Spiroska Ostojić iz Banjaluke, Nikolina Peslać iz Banjaluke, Milovan Čikić iz Gradiške, Mile Sredojević iz Gradiške, te Toni Ostojić iz Skoplja.

Završno veče održaće se 1. jula u Trening centru PMF-a na Bardači od 20 časova, a biće priređena i izložba radova nastalih na ovogodišnjem sazivu Kolonije.

"Za vrijeme rada Kolonija je otvorena za sve posjetioce prirodnog rezervata Bardača i druge ljubitelje umjetnosti i ekologije, tako da za desetak dana rada kroz Koloniju prođe preko 1.000 građana. Na taj način, svojom otvorenošću za građane, doprinosimo razvoju likovne publike koja je naša ciljna grupa. Po završetku Kolonije planiramo izložbe nastalih radova u Banjaluci, Prijedoru, Doboju, Trebinju, Višegradu, Laktašima, Gradišci, te u Beogradu i Novom Sadu. Katalog sa radovima nastalim na LEK „Bardača - Srbac 2018.“ biće štampan u septembru", navela je Miholjčićeva.

D. M. L.