Omladinska banka Srbac odobrila sredstva za jedanaest projekata mladih

Za jedanaest projekata omladinskih grupa iz Srpca u sklopu programa Omladinske banke za ovu godinu biće izdvojeno 26.873 KM od čega će Opština Srbac i Fondacija Mozaik obezbijediti 15.800 KM a ostatak novca će biti prikupljen putem donatora.

Potpisivanju ugovora koje je sinoć organizovano u zgradi opštinske uprave prisustvovali su predstavnici svih omladinskih grupa koji su se obavezali da će realizovati svoje projekte do polovine septembra ove godine.

Zamjenik načelnika opštine Dragan Mikić rekao je da lokalna uprava iz godine u godinu podržava ovaj program jer se s jedne strane mladi ljudi uključuju u donošenje važnih odluka na nivou lokalne zajednice a s druge strane se realizuju korisne inicijative od kojih korist imaju svi građani opštine.

“I ove godine ste imali kvalitetne prijedloge zbog čega smo odlučili da povećamo prvobitni budžet i odobrimo sredstva za sve kandidovane projekte. Na ovaj način ćete mladima omogućiti da kvalitetnije provode svoje slobodno vrijeme, dobiju novi prostor za druženje i rekreaciju, steknu nova znanja i doprinesu očuvanju kulture i tradicije našeg naroda”, rekao je Mikić.

Ispred lokalne uprave potpisivanju ugovora je prisustvovao i načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić.

Finansijsku podršku dobio je projekat “Aktivno ljeto 2018” u okviru kojeg je planirana izgradnja zabavnog parka u Srpcu, simbolično nazvanog “Omladinski park” u sklopu kojeg će biti postavljena teretana na otvorenom i promovisan sport kroz sufinansiranje prvog turnira u stonom tenisu. Za ove potrebe Opština Srbac je obezbijedila parcelu od 455 kvadrata.

Odobren je i projekat „Uređenje spomen parka“ čime će biti dovedeno u red tradicionalno mjesto okupljanja mladih u mjesnoj zajednici Nožičko. Spomen park se prostire na površini od oko 400 kvadratnih metara u samom centru sela a planirano je da se postave klupe, kante za smeće, postavi rasvjeta i zasadi nova trava. 

Sredstva će biti izdvojena i za projekat “Nošnju u torbu, pa u svijet” u okviru kojeg će biti izrađeni spremnici (torbe) za narodne kostime koje članovi ansambla “Lijevče” iz Razboja koriste tokom nastupa i na putovanjima. Oni trenutno kao spremnike koriste najlonske vrećice, koje osim što imaju ekološki negativan efekat, vrlo su nebezbjedne zbog lakog pucanja i habanja. U planu je i da se nabavi dio majica za probe, koje bi uz spremnike bile spremne za šestodnevno putovanje na folklorni festival u Bugarskoj, nakon čega je u planu da sašiju suknje u prvoj polovini jula čime će biti upotpunjena oprema za probe. 

Stigla je finansijska podrška i za projekat “LJepša škola, ljepša budućnost” u okviru kojeg će Centar srednjih škola “Petar Kočić” dobiti poboljšan prostor za informisanje u vidu oglasne table. Biće postavljene i oznake za lakše kretanje po školi, kao i žardinjere sa cvijećem i kante za smeće u krugu škole, te reflektori kako bi se ovaj prostor u noćnim časovima iskoristio za druženje.

Odobren je i projekat “Dopuna narodne nošnje” u okviru kojeg će biti izrađeno 11 kompleta narodne nošnje za Folklorno udruženje građana “Motajički vuk” iz Sitneša. Nošnja će biti prezentovana na tradicionalnom Ilindanskom koncertu ove godine a nakon toga i na festivalima u Republici Srpskoj, Srbiji i zemljama okruženja.

Projekat pod nazivom “Škola ribolova” takođe je dobio novčana sredstva a odnosi se na obuku 30 mladih ribolovaca i usavršavanje njihovih tehnika ribolova. Obuka će biti održana ovog mjeseca na obali Vrbasa u Razboju a planirano je i organizovanje radionice o podizanju ekološke svijesti.

Izdvojiće se i sredstva za realizaciju omladinskog kampa u Bardači u kojem će učestvovati 25 omladinaca i pet instruktora a tema kampa će biti edukacija i osposobljavanje u oblastima prve pomoći, reproduktivnog zdravlja, borbe protiv trgovine ljudima, promocije humanih vrijednosti, realistički prikaz povreda i oboljenja i spasilaštvo na vodi. 

Sredstva su odobrena i za projekat „Poboljšanje uslova za rad u Dječijem vrtiću Naša radost“ u okviru kojeg će biti adaptirano dječije igralište, nabavljene nove saprave i izvršena obuka djece za njihovo korištenje.

Podržan je i projekat opremanja društvenog doma u Kukuljama u sklopu kojeg će biti nabavljene stolice za razna okupljanja, održavanje raznih manifestacija, prezentacija, radionica i seminara.

Odobren je i projekat adaptacije omladinskog doma u Korovima a sredstva će biti izdvojena za saniranje prostora oko doma, izgradnju temelja za dodatnu prostoriju i izvršeni unutrašnji radovi a planirana je i sanacija krovne konstrukcije, te izrada stola i mjesta za sjedenje.

Finansijska podrška je stigla i za izgradnju sanitarnog čvora u omladinskom domu u Kaocima što predstavlja dugogodišnji problem u ovom objektu, posebno kada se održavaju razne manifestacije. Ovaj problem pogađa mlade koji osim folklora imaju i druženja i spotsko-rekreativne aktivnosti u ovom objektu, ali isto tako i sve ostale korisnike objekta.

Rukovodilac Omladinske banke Srbac, Sanja Kojić, rekla je da su sredstva po projektu u ovoj godini od strane Omladinske banke odobrena u iznosu od 500 do 1500 KM a ostatak su omladinske grupe obezbijedile uz pomoć donatora iz lokalne zajednice.

„Za proteklih osam godina od kako je formirana Omladinska banka Srbac do danas je realizovano 57 projekata ukupne vrijednosti 220 hiljada maraka“, rekla je Kojić.

Šef kancelarije Fondacije Mozaik iz Banjaluke, Željko Pauković, rekao je da je u proteklih 10 godina u 40 opština BiH realizovano 1735 mini projekata preko omladinskih banaka ukupne vrijednosti 6,2 miliona maraka.

„Sada je u planu da se do 2026. godine podrži oko 500 biznis projekata gdje će do izražaja doći preduzetničke ideje mladih iz čitave BiH“, istakao je Pauković.

Opština Srbac