Grahovac se vratio u srbačku "Slogu" u stilu Čilaverta

Nakon pune dvije decenije golman Branko Grahovac vratio se u srbačku Slogu, gdje je napravio prve fudbalske korake, a u finalu Kupa Opštinskog fudbalskog saveza Srbac podsjetio je na slavnog paragvajskog golmana Hozea Luisa Čilaverta.

Naime, u pobjedi svog tima nad braniocem trofeja Mladosti iz Bajinaca, Grahovac je fantastičnim pogotkom iz slobodnog udarca izjednačio na 3:3, a Sloga je na kraju slavila sa 4:3. Ovim pogotkom je vratio sjećanja na utakmicu Superlige Srbije iz 2008. godine kada je u dresu Borca iz Čačka topovskim udarcem donio bod svojoj ekipi protiv OFK Beograda. Grahovac se vratio iz fudbalske penzije kako bi pomogao Slogi da izbori opstanak na drugoligaškom zapadu, a ovo mu je bila četvrta utakmica u dresu matičnog kluba nakon povratka. Prošli meč bio je prvi koji je odigrao pred domaćim navijačima.

- Ono što sam osjećao kada sam istrčao na teren ne može se opisati riječima, jer su na tribinama bili moja porodica i prijatelji. Ponikao sam u ovom klubu, koji je moja druga kuća i zbog toga sam prihvatio ponudu da preuzmem funkciju sportskog direktora, a kada je zagustilo u borbi za opstanak, riješio sam da se vratim iz penzije i pomognem drugovima da osiguraju mjesto na drugoligaškom zapadu i naredne sezone - rekao je Grahovac.

Pored funkcije sportskog direktora, Grahovac je preuzeo brigu i o Sloginoj školi fudbala zajedno sa nekadašnjim golmanom Slavkom Vujićem, koji je svojevremeno branio za Rad. Sa podmlatkom Sloge rade već tri mjeseca, a stigli su i prvi rezultati, jer su se tri polaznika škole fudbala našla na širem spisku kandidata za reprezentaciju RS u uzrastu od 12 do 14 godina.

- Probnu utakmicu odigrali su u Brodu zajedno sa drugim talentovanim dječacima iz cijele Srpske. Veoma sam zadovoljan njihovim zalaganjem, a prije svega kvalitetom koji su pokazali. Naš mladi golman Lazar Šarić proglašen je igračem utakmice, što meni kao golmanu posebno imponuje - rekao je Grahovac.

Istakao je da je Sloga obezbijedila besplatan prevoz tri puta sedmično na treninge za svu djecu koja dolaze iz seoskih sredina, što je novina u radu ove škole fudbala.

- Želimo na ovaj način da pružimo šansu djeci iz cijele opštine, a ne samo iz užeg dijela grada, i da omogućimo dolazak na treninge i onima koji možda to nisu finansijski u mogućnosti. Na ovaj način stvaramo kvalitetnu bazu fudbalera koja će u budućnosti biti nosilac tima - istakao je Grahovac.

Bogata karijera

Tokom karijere Grahovac je branio boje Zete iz Golubovaca, sarajevskog Željezničara i Borca iz Čačka, sa kojim je igrao Kup UEFA. Najveći trag ostavio je u Rumuniji, gdje je osvojio prvu titulu sa Ocelulom u 50 godina dugoj istoriji kluba i branio u Ligi šampiona protiv Mančester junajteda, Benfike i Bazela. Prije odlaska u penziju nekoliko godina je nastupao za Jaši, sa kojim je igrao u Ligi Evrope.

(Glas Srpske)