U Nožičkom kod Srpca oživio duh prošlih vremena

Miris vojničkog pasulja koji se nekada širio dvorištem škole u Nožičkom kod Srpca za vrijeme školskog krosa ponovo je privukao bivše đake, koji su nakon tridesetak godina došli na staro mjesto da probaju ovaj tradicionalni specijalitet.

Za obnovu nekadašnje tradicije pobrinulo se Udruženje građana “Moje Nožičko” koje je organizovalo piknik pod nazivom “Rade kuva gra'“ po uzoru na sličan događaj iz prošlih vremena kada je domar-poslužitelj Rade Dragomirović kuvao vojnički pasulj za đake i posluživao ga u šarenim šoljama od tvrdog papira.

Iako već u poodmaklim godinama, Dragomirović se ponovo prihvatio kuvarske palice i pripremio pasulj koji je i nakon više decenija zadržao svoj prepoznatljiv ukus.

- Dugo godina sam radio u ovoj školi i uvijek su mi u mislima ostala stara dobra vremena kada je veliki broj djece stajao u redu da dođe do porcije pasulja - rekao je Rade.

Na druženje je stigao i najstariji prosvjetni radnik na području srbačke opštine Dragoslav Filipović Srbo (86) koji je tri i po decenije radio kao učitelj.

- U Nožičko sam došao prije 50 godina da učim djecu i na kraju ostao u ovom selu. I dalje su mi svježa sjećanja na školske dogodovštine i ponosan sam na Nožičane što su oživjeli nekadašnju tradiciju - kaže Dragoslav.

Predsjednik Udruženja “Moje Nožičko” Velimir Mikulić kaže da su nekadašnja druženja u krugu škole oko kazana sa pasuljem bila nešto najljepše što pamte iz đačkih dana. On je izrazio nadu da će ovaj događaj prerasti u tradiciju.

Nožičanima je u goste stigao i muzičar Bojan Mikulić Mikula koji je porijeklom iz ovog sela, kao i delegacija novoosnovanog udruženja “Naša Lepenica” iz istoimenog sela kod Srpca, te predstavnici Zavičajnog kluba “Mladost” iz Brestova u opštini Stanari.

Glas Srpske