Roditelji Dragana Ćurguza: Sina nam je ubio bivši policajac

Dragan Ćurguz (22) iz Banjaluke preminuo je u Univerzitetskom kliničkom centru RS usljed teških povreda glave koje je zadobio 29. aprila ove godine u šumi u banjalučkom prigradskom naselju Dragočaj.

Policija je nakon istrage utvrdila da je Ćurguz nastradao zbog povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći, ali roditelji mladića tvrde da je pravi uzrok smrti povreda zadobijena u tuči sa bivšim policajcem M.K. koji je kako je potvrđeno portalu Srpskainfo.com bio predmet policijske istrage u ovom slučaju, ali je pušten usljed nedostatka dokaza.

U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su da je prva prijava koja je došla u policiju glasila da je Ćurguz povrijeđen u tuči, ali je kako objašnjavaju, uviđajem, saslušanjem više od 10 svjedoka, te raznim vještačenjima utvrđeno da se radilo o povredama zadobijenim u saobraćajnoj nesreći koju je uzrokovao Dragiša G.

Željko Spasojević, načelnik Policijske uprave Banjaluka, izjavio je da je tužilac koji je bio na licu mjesta izvršio uviđaj i djelo okvalifikovao kao ugrožavanje javnog saobraćaja.

“Nakon kompletiranja predmeta izvještaj će biti dostavljen Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka”- zaključio je Spasojević.

U PU Banjaluka navode da je utvrđeno da je pokojni mladić u trenutku nesreće bio u društvu sa Dragišom G.

“Izvlačili su drva iz šume i kada je „kedi“ koji je vozio Dragiša došao na jednu strmu stranu, nagnuo se, a točak je zahvatio pokojnog mladića, koji je nakon toga udario glavom od makadam” – navode iz banjalučke policije.
Posebno ističu da je pregledom video nadzora i izjavama svjedoka utvrđeno da M.K. nije bio u sporno vrijeme na kritičnom mjestu, odnosno da ima alibi.

“Pacijent D.Ć. primljen je u UKC RS 29. aprila ove godine sa teškim tjelesnim povredama, sa dominantnom povredom glave i nalazio se na aparatima za mehaničku ventilaciju, u dubokoj komi. Uprkos uloženim naporima ljekara, mladić je preminuo 6. maja u 7.30 časova” – porvrdili su u UKC.

Međutim, majka i otac preminulog mladića optužuju policiju da krije ubicu i tvrde da njihovo dijete nije umrlo nesrećnim slučajem.

Navode da za ove tvrdnje imaju i svjedoka koji je, kako tvrde, vidio da je njihov sin napadnut sa leđa od strane M.K.

“Svoje sam dijete zvala nekoliko puta dok se jednom nije javio njegov drug i rekao da je Dragan pretučen. Kad sam došla po njega bio je još svjestan i rekao mi je samo „Mils“ (nadimak bivšeg policajca M.K. koji je bio predmet istrage). Zvala sam policiju u Ivanjskoj, ali nisu se htjeli javiti i nisu došli na mjesto nesreće” – priča majka pokojnog mladića Duška Ćurguz.

Dodaje kako je teško povrijeđenog sina odvela kući, a zatim je po njega došla Hitna pomoć.

Kaže da je u vozilu Hitne pomoći zvala patrolu iz Policijske stanice Lazarevo, koja je ubrzo došla u bolnicu.

“I u bolnici je još bio svjestan i opet mi je rekao samo „Mils“, poslije čega je pao u komu. Nazvala sam policiju ujutro i rekla im da mi je sin u komi i prijavila čije je ime govorio, ali su mi rekli da ne mogu doći dok se Dragan ne probudi” – tvrdi majka Duška, te dodaje da je policija ipak došla, kada im je zaprijetila da će zvati medije.

Tvrdi da su uzeli njenu izjavu, te uhapsili M.K. čiji je nadimak Dragan izgovarao u posljednjim trenucima svijesti.

Duška ističe da je M.K. u Policijskoj stanici Lazarevo priznao da je udario Dragana.

“Međutim, istu tu izjavu kasnije je povukao u policiji u Ivanjskoj, te je pušten na slobodu” – tvrdi Duška.

Kada je Dragan, nakon sedam dana ležanja u komi preminuo, slučaj je preuzelo banjalučko tužilaštvo, a svjedok koji je prvo tvrdio da je Dragan napadnut kako navodi Duška, promijenio je izjavu.

“To je učinio zato što mu je prijećeno u policiji”- smatra majka pokojnog mladića zato što mu je prijećeno iz policije.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka su potvrdili da im izvještaj o preduzetim radnjama policije u slučaju smrti Dragana Ćurguza nije stigao.

“Na osnovu podataka koje ste nam dostavili u zahtjevu za pristup informacijama izvršili smo provjere u službenim evidencijama i utvrdili da Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka nije dostavljen izvještaj u vezi sa gore navedenim licem” – naveli su iz OJT Banjaluka.

Srpska.info 

Tagovi: