Crveni krst pomaže poplavljenima u Kobašu, Bajincima i Selo Srpcu (FOTO)

Za deset domaćinstava u Kobašu koja su bila poplavljena prošlog mjeseca aktivisti Crvenog krsta Srbac su uručili pakete sredstava za higijenu koje je obezbijedio Crveni krst RS.

U posjeti mještanima koji su se prethodnih sedmica borili sa vodenom stihijom bili su i načelnik Odjeljenja za opštu upravu Duško Mitrić, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Nenad Bilanović i predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Kobaš Predrag Mišić.

Predstavnici opštinske uprave organizovali su da se paralelno sa podjelom pomoći izvrši dezinfekcija poplavljenih prostorija koju su od danas započeli radnici Doma zdravlja.

“Obišli smo područje koje je bilo ugroženo u prethodnom periodu i uvjerili se da nema više kuća u kojima se nalazi voda. Ovih dana izvršićemo posipanje šljunkom pomoćnih pristupnih puteva do ovih domaćinstava a biće izvršena i akcija čišćenja septičkih jama”, rekao je načelnik Odjeljenja za opštu upravu Duško Mitrić.

On je dodao da će pomoć u vidu sredstava za higijenu narednih dana biti uručena i poplavljenim domaćinstvima u Bajincima i Selo Srpcu.

Aktivistkinja Crvenog krsta Nada Alibegović rekla je da su dodjelom pomoći željeli da barem malo ublaže muke domaćinstvima koja su nakon četiri godine ponovo bila na udaru većih poplava.

“Naša humanitarna organizacija je nabavila određen broj paketa preko Crvenog krsta RS i uručili smo ih svima onima kojima je voda prodrla u stambene objekte. Pred njima je veliki posao čišćenja i uređenja domaćinstava i nadamo se da će im ova pomoć biti od koristi”, rekla je Alibegović.

Među poplavljenima je bila i porodica Štrbac kojoj je voda ušla u kuću i pomoćni objekat za stoku a štetu još uvijek zbrajaju.

“Čistimo kuću intenzivno već danima, laminat je oštećen i moraćemo ga postavljati ponovo. Voda je takođe pričinila štete i na plastenicima a odnijela nam je i oko pet metara drva. Čekamo da se sve dobro isuši pa ćemo tek onda ozbiljnije prionuti na radove”, rekla je Milja Štrbac.

Poplavljena domaćinstva u Kobašu, Selo Srpcu, Bajincima i Gaju uskoro će obići komisija za procjenu šteta koju će narednih dana formirati načelnik opštine Mlađan Dragosavljević a očekuje se da će u narednom periodu stići pomoć i od republičkih institucija.

Opština Srbac

Tagovi: