Zmaj od Šipova dao junačku riječ da će se javljati sudu

Obećavam i dajem junačku riječ da ću redovno dolaziti na sud, a ko ne dođem kaznite me sto puta strože, riječi su koje je Ilija Grahovac dao u zalog za slobodu. 

Prethodno je zbog neodazivanja na poziv suda, na Tunjicama proveo sedam dana.

Grahovac, u narodu poznat kao Zmaj od Šipova, na današnji pretres stigao je sa lisicama na rukama i iznemogao od štrajka glađu i žeđu. 

Štrajk je prekinuo po izlasku iz sudnice. 

- On mi je rekao: "Ja sam, tebe pozvao da braniš mene od ovih ili od mene. Neću te poslušati, neću i štrajkovaću". I evo on je sad prekinuo štrajk glađu i žeđu. I hvala mu, i zapravo je cilj bio da se pokaže da je Ilija neosnovano i nezakonito bio u pritvoru - naveo je Duško Tomić, advokat.

Cijeli proces kreće iz početka, pozivaju se svi svjedoci i nekoliko novih. Grahovac je tokom pretresa imenovao nekoliko osoba koje bi mogli svjedočiti dešavanjima od prošlog aprila. Rekao je da su još tri osobe vidjele scenu između njega i Stanka Savičića, koji je nožem ubo njegovu kravu. U optužnici se navodi da je Grahovac, Savičiću nanio laku tjelesnu povredu čekićem. 

- Kaže, uzeo čekić i udario. Zamislite, ako je to tako, to je onda zaista laka tjelesna povreda. Ali čovjek koji nožem bode kravu ide naprijed, dobija udarac otmima mu se nož. Njega treba procesuirati, jer on teško povrjeđuje životinje to je krivično djelo - navodi Tomić. 

O svemu tome, sugrađani Ilije Grahovca ne žele mnogo pred kamerama. 

Odbrana je kao razlog puštanja Ilije Grahovca na slobodu navela i to da on ima dosta stoke, koju nema ko da hrani i napaja. Naredni pretres zakazan je za treći oktobar.

Ovo nije prvi put da je Ilija Grahovac pred Osnovnim sudom u Mrkonjić Gradu. Protiv njega su i ranije podizane optužnice, jedna zbog trgovine oružjem, druga zbog tuče. U oba slučaja, Sud je odlučio u njegovu korist.

Tagovi: