Nagrada “Risto Ratković” otišla u ruke Tanji Stupar Trifunović iz Banjaluke

Tanja Stupar Trifunović iz Banjaluke dobitnica je ovogodišnje nagrade “Risto Ratković” za knjigu poezije “Razmnožavanje domaćih životinja”, jednoglasno je odlučio žiri.

Za nagradu je konkurisalo 50 autora iz Crne Gore, Srbije, BiH i Hrvatske.

U najuži krug ušle su i knjige “Pesme iz limba” Nenada Miloševića, “Kao kiša u japanskim filmovima” Feride Duraković, “Vrtlog” Ilhana Pačariza i “Dete” Živorada Nedeljkovića.

Trifunovićeva kaže da joj je ova nagrada posebno draga jer ju je dobila za poeziju, ističući da je svako priznanje za rad neka vrsta ohrabrenja.

– Posebno su mi drage nagrade za poeziju jer sam književni rad počela njome. Pomalo sam pristrasna jer, uprkos tome što nema poželjan status među čitalačkom publikom poput romana, u mojoj intimnoj vrijednosnoj ljestvici ima i dalje prvo mjesto. I zato me nagrada učinila radosnom, ohrabrila me i na lijep način obavezala da i dalje u svom književnom radu čuvam posebno mjesto za poeziju – rekla je Trifunovićeva.

Predsjednik žirija Jovana Bojović naglasila je da je žiri imao težak zadatak, jer je ove godine na konkurs stigao veliki broj kvalitenih knjiga, ali da Trifunovićeva zaista zaslužuje nagradu.

Osim Bojovićeve, žiri su činili Pavle Goranović, Radmila Lazić, Asmir Kujović i Marko Pogačar.

Nagrada “Risto Ratković” dodjeljuje se za najbolju knjigu u Crnoj Gori, Srbiji, BiH i Hrvatskoj.

Nagrada će biti uručena dobitnici na Ratkovićevim večerima poezije 5. septembra u kući Riste Ratkovića u Bijelom Polju.

Tagovi: