SPC vjernicima savjetuje da ne idu na jogu

Na društvenim mrežama kruži fotografija koja je navodno snimljena na oglasnoj tabli jednog od hramova Srpske pravoslavne crkve u eparhiji Gornjokoviljskoj u Vojvodini, a na kojoj je napisano da se vjernicima joga nikako ne preporučuje zbog štetnosti po dušu i duh vjernika.

– Molimo vjernike parohije gornjokoviljske da ne posjećuju časove joge ili slične seanse. Joga je usko vezana za religiju dalekoistočnih naroda i nije nimalo bezazlena već može prouzrokovati duhovne i duševne probleme – stajalo je u obaveštenju.

Ovo nije prvi put da se SPC bavi jogom, pošto je ranije ove godine takođe upućen apel vjernicima da je ne praktikuju.

U izjavi koju je dao za portal Danas, sveštenik Oliver Subotić, naveo je dva razloga zašto je SPC protiv toga.

– Joga nije samo sistem tjelesnih vježbi, već i duhovnih vježbi, koje svoj izvor imaju u hinduizmu, a pri tom tjelesne vježbe koje se rade, na tim treninzima, u velikoj mjeri u svojim pokretima, u pozama koje se zauzimaju, zapravo predstavljaju ritualno naslijeđe hinduizma. Tako neke poze predstavljaju poze blagodarenja hinduističkim božanstvima – rekao je Subotić.

Sa druge strane, iz joga udruženja poručuju da se vježbanjem takođe postiže duhovnost, ali i da joga nije relgija. Ipak, stav pravoslavnih crkava neće da komentarišu.

Blic

Tagovi: