Srbac: Edukacija za 20 korisnika koji su besplatno dobili plastenike

U sklopu projekta ”Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima”, koji zajednički finansiraju Opština Srbac i Humanitarna organizacija “MAID”, juče je u zgradi Opštine Srbac počela dvodnevna edukacija za 20 korisnika kojima su dodjeljeni plastenici.

Plastenike, površine 100 metara kvadratnih, su po raspisanom javnom pozivu dobila domaćinstva iz 14 mjesnih zajednica , a ukupna vrijednost projekta je 52.200 KM. U ime britanske međunarodne humanitarne organizacije “MAID”, edukaciju su, u saradnji sa Odjeljenjem za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Opštine Srbac, održali magistar poljoprivrede Armin Zlatić i koordinator projekta Mersiha Zulić iz Sarajeva.
Govoreći o osnovnim principima bavljenja plasteničkom proizvodnjom, načinu na koji će pripremiti zemljište za postavljanje plastenika i tehnologiji, magistar poljoprivrede Armin Zlatić rekao je za Radio-Srbac da je njihov cilj da podstaknu socijalno i materijalno ugrožene osobe, povećaju im prihod i olakšaju način života.
Ugovorom, koji su korisnici potpisali sa ovom humanitarnom organizacijom za međunarodnu pomoć i razvoj, a koja više od 20 godina pokušava da poboljšava živote u preko 70 najsiromašnijih zemalja svijeta, precizirano je da moraju najmanje tri godine zadržazi plastenik za sebe, navodi Radio Srbac.
Vođa projekta Mersiha Zulić kaže da uz plastenike lica dobijaju sistem za navodnjavanje i sadnice za početak, tako da nemaju nikakvih ulaganja.
Među ostalim korisnicima, edukaciji su prisustvovale nezaposlena samohrana majka Gordana Majstorović iz Kaoca i Slavica Vujić iz Sitneša koja sa suprugom Radom i troje djece između 4 i 17 godina , živi isključivo od poljoprivrede i veoma su se obradovale plastenicima.