Dodik-Ivancov: Formirati Savjet ministara, omogućiti legitimno predstavljanje

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas na Jahorini da očekuje da će Savjet ministara biti formiran u roku od 30 dana i naglasio da je priča o NATO i ANP izmišljena da bi se spriječilo formiranje vlasti na nivou BiH, ali da od toga neće biti ništa.

Dodik je, ipak, rekao da razmišlja i o scenariju koji će uslijediti nakon što istekne taj rok i da će ideje izložiti Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

- Ja ću biti u utorak na sjednici Predsjedništva BiH i moj stav je veoma jasan. Rekao sam da ćemo sačekati da istekne trideset dana. Nakon toga, imam razne ideje koje ću predložiti Narodnoj skupštini. Republika Srpska, Federacija BiH i tri konstitutivna naroda su strane za dogovor u BiH. U okviru tog ustavnog uređenja mi ćemo imati prijedloge prema Federaciji i drugim narodima - rekao je Dodik. 

Nakon sastanka sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim, Dodik je rekao da je potrebno omogućiti legitimno predstavljanje i spriječiti opstrukcije, navodeći da je ruskog ambasadora upoznao o tome da treba omogućiti srpskom narodu pravo na legitimno predstavljanje. 

Dodik je rekao da je BiH neuspješan eksperiment, o čemu, kako je istakao, govori prisustvo OHR-a. 

- Sam OHR je zloupotrijebio Dejtonski sporazum i bitno ga degradirao. BiH je mogla biti uspješna zajednica. Ozbiljnu krivicu za neuspjeh BiH snosi OHR i oni koji stoje iza njega, zapadne zemlje - poručio je Dodik. 

Ivancov je istakao da je ozbiljno zabrinut za stanje u BiH, jer deset mjeseci nakon izbora ne funkcionišu institucije, što dovodi u pitanje stabilnost i razvoj zemlje. 

Tagovi: