Poljski bataljon EUFOR-a u Srpcu

Povodom 15.avgusta, Dana oružanih snaga Republike Poljske, predstavnici poljske jedinice iz sastava EUFOR-a u BiH, koju je predvodio major Damjan Ostapijak. posjetili su danas Partizansko spomen groblje u Srpcu i položili cvijeće na Spomen obilježje na zajedničkom groblju Jugoslovena i Poljaka stradalih u Drugom svjetskom ratu.

U ovoj grobnici su sahranjena 22 Poljaka koji su poginuli u ratnim dejstvima u okolini Srpca. Radi se o borcima Poljskog bataljona koji je formiran 1944. godine sa sjedištem u Martincu, a iste godine učestvovao je u oslobađanju Dervente.
Na zajedničko spomen obilježje cvijeće su položile i delegacije Opštine Srbac na čelu sa načelnikom Mlađanom Dragosavljevićem i OO SUBNOR-a Srbac, koju je predvodio Bogdan Davidović 
Pozdravljajući prisutne načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević je izrazio zadovoljstvo što i ove godine zajednički obilježavamo sutrašnji veliki praznik Republike Poljske i dodao da naša lokalna zajednica cijeni sve žrtve proteklih ratova i nastoji da im se na adekvatan način oduži .
Odajući počast poljskim borcima poginulim u toku NOR-a, major Damjan Ostapijak je izrazio zahvalnost načelniku Dragosavljeviću što su zajedno došli da polože cvijeće povodom 99-te godišnjice Varšavske bitke i pozdravio uspostavljenu saradnju Opštine Srbac sa potomcima Poljaka koji su nekada živjeli na području naše opštine.
- Drago mi je što se brinete o ovom spomen obilježju zbog čega smo i mi ovdje da odamo počast i pomen Poljacima koji su rame uz rame sa vašim borcima ušli u borbu protiv fašizma - rekao je major Damjan Ostapijak.
Dan oružanih snaga Republike Poljske se slavi 15. avgusta u znak sjećanja na odlučujući napad u toku Varšavske bitke 1920. godine u okviru Poljsko-boljševičkog rata. Ova bitka je bila presudna za očuvanje nezavisnosti Poljske i presjekla je pravac širenja boljševičke revolucije na Zapadnu Evropu.

Radio Srbac