Rekorder: Sa 4,7 promila teturao ulicom

Pijani pješaci koji teturaju ulicom i tako ugrožavaju svoju, ali i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju nisu rijetkost u Republici Srpskoj, a ovogodišnji rekorder imao je čak 4,7 promila alkohola u krvi.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, za sedam mjeseci ove godine policija je sankcionisala 91 pješaka zbog kretanja kolovozom u alkoholisanom stanju, dok je u istom periodu lani kažnjeno 70 pješaka.

Rekorderi u pijanstvu su, prema podacima MUP-a, imali u organizmu od 2,14 grama alkohola po kilogramu, pa do nevjerovatnih 4,46. Prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, prisutnost alkohola u organizmu evidentira se u gramima po kilogramu, ali kako bismo čitaocima približili utvrđene količine, podatke smo preračunali u promile, metodologijom koju koriste saobraćajni policajci. Prema tim podacima, rekordera sa vrha ljestvice, koji je uhvaćen kako tetura ulicama Zvornika, u stopu prati pješak iz Kozarske Dubice, kod kojeg je izmjereno 3,49 promila alkohola u krvi, dok je jedan Bijeljinac ulicom “šetao” sa 2,83 promila. Među onima koji su prije izlaska na ulicu u prvih sedam mjeseci ove godine popili koju čašicu više su i Teslićanin sa 2,50 promila, Bratunčanin kod kojeg je izmjereno 2,47 i Trebinjac sa 2,37 promila alkohola u krvi. Nešto manje popio je pješak iz Kotor Varoša, kod kojeg je izmjereno 2,32 promila, dok su pijanci u Prijedoru i Brodu imali 2,25 promila alkohola u krvi, piše Glas Srpske.

U MUP-u podsjećaju da je Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima Srpske zabranjeno kretanje pješaka po kolovozu ako je pod dejstvom alkohola ili opojnih sredstava.

- Za pješaka koji se kreće po kolovozu u alkoholisanom stanju propisana je kazna od 100 do 300 maraka, a ako je navedenim prekršajem izazvana saobraćajna nesreća, propisana kazna iznosi od 300 do 1.000 KM - naveli su u MUP-u.

Rukovodilac Odsjeka za vozače, vozila i puteve u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS Milan Tešić kaže za “Glas Srpske” da svaki učesnik u saobraćaju pod dejstvom alkohola podjednako ugrožava bezbjednost na putevima.

- Pijani pješaci su u saobraćaju podjednako opasni kao i vozači pod dejstvom alkohola, zato što ne obraćaju pažnju na nadolazeći saobraćaj i ne prelaze ulicu na pješačkim prelazima. U slučajevima kada se pijani pješak pojavi na mjestima gdje vozači ne očekuju pješake, može doći do saobraćajne nesreće sa najtežim posljedicama - rekao je Tešić i naglasio da saobraćaj i alkohol ne idu zajedno, bez obzira na to da li je u pitanju vozač, biciklista, pješak ili neki drugi učesnik u saobraćaju. 

Propisi

U MUP-u RS pojašnjavaju da se smatra da je pješak pod dejstvom alkohola ako se nalazom krvi i urina ili drugom metodom utvrdi da količina alkohola iznosi više od 0,8 grama po kilogramu.

Dodaju da se smatra da je pješak u alkoholisanom stanju i ako je prisustvo alkohola u organizmu utvrđeno odgovarajućim sredstvima ili aparatima za mjerenje alkoholisanosti, ili kod kojeg se, bez obzira na količinu alkohola u krvi, stručnim pregledom utvrdi da pokazuje znake promijenjenog ponašanja izazvanog dejstvom alkohola.