Firma iz Prnjavora povećala plate kako bi zadržala radnike

Sindikat šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske pozdravio je odluku vlasnika i menadžmenta Drvne industrije “Standard” iz Prnjavora o povećanju plata zaposlenih u tom preduzeću.

Ističu da su veće zarade za oko 300 radnika prnjavorskog “Standarda” rezultat dogovora Sindikata i menadžmenta preduzeća, što je pouzdan pokazatelj stalnog dijaloga radnika i poslodavca, a što je, kako je saopćeno, za svaku pohvalu. U prnjavorskoj firmi minimalna zarada polukvalifikovanog radnika, bez toplog obroka i prijevoza, iznosi 500 KM, kvalifikovanog radnika 600 KM, dok će minimalna plata visokokvalifikovanog radnika biti 700 KM, a VKV radnici će na odgovornim radnim mjestima mjesečno zarađivati 1.000 KM.

Iz Sindikata šumarstva prerade drveta i papira Republike Srpske navode da su predlagač i pokretač kontinuiranih i značajnih aktivnosti za povećanje plata i poboljšanja životnog standarda svim zaposlenim u toj industrijskoj djelatnosti, kako bi se ublažio trend odlaska kvalifikovanih i radnosposobnih građana iz manjeg bh. entiteta.

(Akta.ba)