Lijep gest Ostoje Suvajca iz srbačkog sela Vlaknica

Ostoja Suvajac iz Vlaknice kod Srpca obradovao je ovih dana svoje sugrađane i članove Udruženja SUBNOR Srbac lijepim gestom. Suvajac je dobrovoljno i o svom trošku uredio okolinu i sanirao spomenik, koji je 27.jula 1954 . godine, na Dan ustanka u BiH, podigao tadašnji Savez boraca NOR-a Srbac.

„Spomenik je podignut pored magistralnog puta Srbac-Derventa u Vlaknici u pomen kada su ga na ovom mjestu 14.juna 1942. godine prešli borci Prvog krajiškog proleterskog bataljona, koji su prethodno probili neprijateljski obruč na Motajici i tako izbjegli potpuno uništenje. U koloni je bilo 118 boraca koji su preplivali Savu i prešli u Slavoniju da bi se nakon oporavka ponovo vratili u borbu na Motajici“ , kaže predsjednik Skupštine SUBNOR-a Srbac, istoričar i publicista Danilo Košutić i dodaje da su u proboju proletera poginula dva narodna heroja- Danko Mitrov i Zdravko Čelar, kojima su spomenici podignuti u srbačkim selima Donji Srđevići i Rakovac.

„Ovaj gest komšije Suvajca je za svaku pohvalu, jer je spomenik bio oronuo i zarastao u travu. Sada ga je lijepo vidjeti, pa brojni prolaznici zastaju da pročitaju šta na njemu piše. Preko 20 spomenika iz Drugog svjetskog rata nisu podignuti bez razloga i treba ih čuvati od zaborava, jer ako ih ne budemo čuvali i štitili ista sudbina će zadesiti i 24 spomenika koja su podignuta u srbačkoj opštinu u pomen borcima Vojske RS, koji su stradalu u Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1991. do 1995. godine“, kaže jedan od poznatih aktivista iz ovog sela Zoran Drinić, koji je član Predsjedništva i Skupštine Boračke organizacije Srbac.

Radio Srbac

Tagovi: