Lošiji rezultati male mature nego lani: Najbolje znanje pokazali učenici u Hercegovini

Rezultati eksperimentalne male mature, koju su u junu radili učenici devetih razreda u 94 osnovne škole u Republici Srpskoj, pokazuju da su najbolji bili učenici iz Hercegovine, potvrđeno je u Republičkom pedagoškom zavodu RS.

Isti podaci govore da su najslabiji bili đaci iz Sarajevsko-romanijske regije, te da je matematika odrađena lošije od srpskog jezika.

- Učenici iz Hercegovine su srpski jezik uradili 63,55 odsto, dok im je uspjeh iz matematike bio 39,92 odsto. Učenici iz Sarajevsko-romanijske regije su imali uspjeh iz srpskog jezika 53,11 odsto, a iz matematike 24,17 odsto - istakli su u Zavodu.

Prema njihovim riječima, prošle godine na uzorku od 21 škole rezultat iz srpskog jezika je bio približno isti, a iz matematike blizu 40 odsto.

- Može se utvrditi da su rezultati eksperimentalne male mature ove godine malo slabiji nego prošle godine, a nakon analize po školama biće utvrđeno zbog čega - navode u Zavodu te dodaju da su zbirke zadataka školama dostavili još početkom februara.

Naglasili su da je ove godine eksperimentalna mala matura rađena u 94 osnovne škole.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, kazao je da je, kada je u pitanju eksperimentalna mala matura, motiv djece najupitniji.

- Mala matura je bila 5. i 6. juna, a oni su školu završili ranije i onda je veoma teško motivisati djecu jer oni znaju da im to ništa ne znači. Tu je najupitniji motiv djece - smatra Popržen.

Naveo je da je osnovni cilj da sama procedura male mature bude dovedena do savršenstva.

- To će im kasnije biti mjerilo za upis u srednje škole. Najbitnije u proteklih četiri-pet godina koliko mi to sprovodimo jeste da se uvježba procedura i da tu ne bude proceduralnih grešaka jer ih ne smije biti - istakao je Popržen.

Danijela Mrda, predsjednica Aktiva direktora sarajevsko-romanijske, donjopodrinjske i starohercegovačke regije, rekla je da je najvažnije da procedura male mature bude izvježbana.

- Onog dana kada ona bude zvanična, u naredne dvije-tri godine, najvažnije od svega će biti da li smo sproveli proceduru u skladu s uputstvom o sprovođenju mature i akcenat je i bio upravo na kvalitetu sprovođenja i organizovanja iste - naglasila je Mrda.

Što se samih rezultata tiče, smatra Mrda, upravo činjenica da su učenici svjesni da im mala matura ne utiče na upis u srednju školu je kod njih stvorila osjećaj neodgovornog odnosa prema pripremanju i vježbanju zadataka, iako su zbirke na vrijeme bile dostupne na stranici Zavoda.

- Mislim da to što rezultat nije uticao na upis u srednju školu i jeste kod učenika devetog razreda uzrok da ne pristupe vježbanju zadataka ozbiljno. Ako je srednja ocjena iz matematike 2,35 na nivou škola u RS - onda je i normalno što su rezultati takvi - zaključuje Mrda.

Regija Srpski jezik Matematika
Banjaluka 61,21% 34,72%
Semberija 54,64% 28,55%
Birač 60,13% 29,24%
Doboj 52,38% 25,32%
Prijedor 56,46% 24,69%
Hercegovina 63,55% 39,92%
Sarajevsko-romanijska 53,11% 24,17%
Republika Srpska 56,83% 29,02%

Nezavisne novine 

Tagovi: