Poziv na obostrano uvažavanje novinara i policije

Udruženje novinara Republike Srpske pozvalo je policijske službenike da se prema radnicima medija odnose u skladu sa zakonom, uljudno i uz puno uvažavanje, a medijske radnike da poštuju procedure i uvažavaju policijske službenike.

Udruženje novinara Srpske pozvalo je i zaposlene u medijima da prilikom rada na terenu i praćenja javnih događaja, koje obezbjeđuju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, obavezno na vidno mjesto istaknu akreditaciju medijske kuće za koju rade.

- Pozivamo policijske službenike i da prilikom rada na terenu imaju istaknut natpis sa imenom i prezimenom ili policijsku legitimaciju u skladu sa odlukom koja propisuje izgled uniforme i Zakonom o policiji Republike Srpske - saopšteno je iz Udruženja novinara nakon sastanka sa načelnicom Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Srpske Mirnom Miljanović.

Na sastanku, koji je održan nakon debate o temi "Policija i novinari na javnim skupovima: prava i obaveze", bilo je riječi o koracima koji bi uticali na smanjenje nesporazuma i sukoba između medijskih radnika i policijskih službenika na terenu.

Prema podacima MUP-a Srpske, u prethodnoj godini zabilježeno je pet napada na medijske radnike.

Udruženje novinara Republike Srpske pozvalo je radnike medija da svaku prijetnju sa kojom se susretnu prijave MUP-u i Udruženju.