Tegeltijin zet siječe i šleperima odvozi mašine bivšeg RAOP-a

Imovina bivšeg preduzeća „Energoinvest Rasklopna oprema“ (RAOP) iz Istočnog Sarajeva, koju su prije nekoliko godina kupili ruski investitori i formirali novo preduzeće “Elektroinženjering”, potpuno je devastirana.

Zidovi hala su porušeni samo da bi se iz njih kranovima izvukle masivne mašine koje su isječene i otuđene. Radnici preduzeća su podnijeli prijedlog za otvaranje stečaja, ali uprava, na čijem čelu je zet bivšeg ministra finansija RS Zorana Tegeltije, pokušava na sve načine to spriječit. Institucije RS, pod pritiskom, naprasno, povlače zahtjeve za blokade računa, otkriva portal CAPITAL.

Prema informacijama portala, oprema ovog preduzeća u Istočnom Sarajevu, koja se procjenjuje na oko 20 miliona KM, organizovano se krčmi i šleperima izvozi iz hala, a o svemu su brojnim prijavama obaviješteni Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i tužilaštvo.

To, ipak, nije spriječilo Poresku upravu i Investiciono – razvojnu banku RS da nedavno, iznenada, povuku nalog o blokadi računa zbog milionskih obaveza nesolventnog „Elektroinženjeringa“.

„Elektroinženjeringu“ čiji je direktor Milan Keserović, zet bivšeg ministra finansija Zorana Tegeltije, su državne institucije blokirale račune, ali su oni po nalogu Ministarstva finansija RS deblokirani i ponovo im je odobren reprogram obaveza, iako ni prethodni sporazum o reprogramu nisu poštovali.

Cilj uspjelog pritiska na institucije da deblokiraju račune je spriječiti otvaranje stečajnog postupka i gubitak prava upravljanja firmom.

Okružni privredni sud u Banjaluci je početkom juna donio rješenje o otvaranju predstečajnog postupka u ovom preduzeću i za privremenog stečajnog upravnika imenovao Radomira Predojevića.

Izvještaj koji je upravnik dostavio sudu otkriva da je na djelu potpuno pustošenje preduzeća iz kojeg se mašine i oprema nemilice iznose, sjeku i prebacuju na nepoznatu lokaciju.

Uprava ignoriše sudsku zabranu raspolanja imovinom

Kako bi spriječio dalje otuđenje imovine sud je 1. jula donio rješenje o određivanju mjere obezbjeđenja kojom se naređuje opšta zabrana raspolaganja imovinom stečajnom dužniku „Elektroinženjering“, a sva ovlaštenja u vezi sa upravljanjem i raspolaganjem imovinom firme prelaze u potpunosti na privremenog stečajnog upravnika.

U obrazloženju rješenja suda, kojim je preduzeću zabranjeno da raspolaže imovinom, navedeno je da je privremeni upravnik 25. juna sudu predao izvještaj o ekonomskom stanju stečajnog dužnika u kojem navodi da se preduzeće ne nalazi na adresi iz sudskog registra, da duži niz godina ne radi i ne ostvaruje prihode, da su mu računi blokirani 1.300 dana zbog duga od 1,97 miliona KM.

Za upravu odluka suda ne znači ništa, čak su i fizički spriječili privremenog upravnika da uđe u krug preduzeća.

U rješenju suda potvrđuje se da je stečajni upravnik u poslovne prostorije uspio ući tek uz asistenciju policije.

Cijeli tekst pročitajte na portalu CAPITAL.