Lažne nagradne igre na društvenim mrežama uzimaju maha, građani nikako da nauče lekciju

Uprkos tome što se svakih mjesec dana pojave informacije o lažnim nagradnim igrama i što se građanima skreće pažnja da lične podatke ne šalju nikome, svjedoci smo da svaki put kada neko objavi ovakve sadržaje, ima i onih koji nasjednu.

Najnoviji slučaj je nagradna igra na FB koju, navodno, organizuje NLB banka, a najsrećniji dobitnici osvojiće ček od 350 maraka.

- Koristim društvene mreže i znam da je bilo puno ovakvih lažnih nagradnih igara. Ipak, poslala sam neke podatke za nagradu NLB banke jer stranica na kojoj su objavili poziv za učešće, bila je identična stranici banke - rekla je Jelena M.

Ona je dodala da je posumnjala tek kada je vidjela objavu na pravoj stranici banke, u kojoj se "ograđuju" od prevare koja kruži društvenim mrežama.

- Pokušala sam da kontaktiram stranicu na koju sam poslala podatke, međutim blokirana je - navela je ona.

Po komentarima se da naslutiti da je desetine građana, samo za ovu nagradnu igru, poslalo fotografiju lične karte, ali i ostale podatke koji su traženi.

Koliko je učestala zloupotreba društvenih mreža u ove svrhe potvrdili su i u policiji. Kažu da je primjetno da je sve više vidova prevara na Internetu, ali da je malo građana koji se odluče da slučajeve prijave nadležnim organima, iako su svjesni da su nasamareni.

Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović kaže da su građani dovođeni u zabludu na način da su putem društevnih mreža, dobijali ponude za učešće u nagradnim igrama koje navodno organizuju marketi, banje ili druga pravna lica koja vrše uslužnu djelatnost.

- Nakon što su obavješteni da su dobili vaučer u određenom novčanom iznosu ili drugu vrstu nagrade, prijavitelji su dostavljali lične podatke, za koje do sad ne postoje saznanja da su zloupotrebljeni, ali obećanu nagradu nisu dobili. Policijska uprava Banja Luka Luka upozorava građane da svoje lične podatke ne dostavljaju neprovjerenim licima koji se javljaju na društvenim mrežama i nude nagrade, jer se podaci mogu zloupotrebljavati i da prije ustupanja svojih ličnih podataka provjere vjerodostojnost internetskih ili stranica društvenih mreža, kao i da informacije o eventualnim nagradama i nagradnim igrama provjere na zvaničnim internet stranicama priređivača nagradne igre - kaže Markanovićeva.

Ona dodaje da su građani dovođeni u zabludu i prevareni i na način da su putem društevnih mreža stupali u kontakt sa osobama koje su napravile lažni profil na kojima su se nalazile fotografije sa većom svotom novca i tiketa sportskih kladionica i koje su obećavale da imaju dojavu o ishodu sportskog meča, uz pozivanje da se obrate zainteresovani koji žele na brzinu da zarade velike svote novca.

Nakon što bi im se zainteresovani javili, osumnjičeni su obećavali da će im dostaviti konačan rezultat o ishodu utakmice, uz prethodnu uplatu dijela novca, a nakon što oštećeni uplate.

Ukoliko bi se rezultat podudario sa obećanjem, nastavljali su traženje novca uz dalje obećanje da će dostavljati i druge rezultate i da će konačna zarada biti velika.

Ukoliko se ishod utakmice nije usaglasio sa dojavom, blokirali bi pristup profilu oštećenog ili ga i dalje održavali u zabludi da će dobiti novac nakon sljedeće uplate.

- Jedan od načina izvršenja krivičnog djela „Prevara“ putem društvenih mreža je i da osumnjičeni ostvare kontakt putem društvenih mreža sa oštećenima, te mu uz obećanje ishoda rezultata utakmice, traže da uplati novac na ime dobijanja podataka o tačnom ishodu klađenja. Potom koriste njegov profil za navodnu reklamu, na šta oštećeni pristaje u nadi da će zaraditi na ime korišćenja profila i buduće zarade na klađenju, što se ne realizuje - ističe Markanovićeva.

Dodaje da su osumnjičeni su na opisani način zaradili značajne sume novca, jer su dobijali od oštećenih lica najmanje 200 KM po jednoj uplati, gdje bi nakon izvršene prevare gasili profile, a nakon određenog vremena otvarali nove lažne naloge te na taj način ponovili krivično djelo.

Markanovićeva naglašava da Policijska uprava Banja Luka intenzivno radi na spriječavanju i rasvjetljavanju ovih krivičnih djela, te poziva građane da, ukoliko su bili žrtve krivičnog djela „Prevara“ izvršenih na sličan način, to prijave u najbližu policijsku stanici ili na besplatan broj 122.

Dijana Macura Lipovčić