Zaključci sastanka: Erdogan spreman da oživi "trojni mehanizam”

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas tokom sastanka u Sarajevu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i članovima Predsjedništva Željkom Komšićem i Šefikom DŽaferovićem da će Turska nastaviti da pruža podršku za očuvanje stabilnosti, mira i prosperiteta BiH.

Erdogan je izrazio spremnost da se, kako je rekao, oživi “trojni mehanizam”, odnosno da bude održan sastanak BiH-Hrvatska-Srbija, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Najviše pažnje tokom susreta posvećeno je auto-putu Beograd-Sarajevo, te značaju koji će njegova izgradnja imati kako za BiH tako i za sve zemlje u regionu, pa i za Tursku, navodi se u saopštenju.

Erdogan je čestitao BiH na predsjedavanju Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi, te podsjetio da Turska snažno podržava SEECP, dodajući da je to koristan mehanizam za očuvanje stabilnosti i mira u regionu.

U saopštenju se dodaje da je Erdogan rekao da Turska “podržava evroatlantski put BiH, te da će integrisanje BiH u EU i NATO biti garant stabilnosti i mira”.

Članovi Predsjedništva BiH su poželjeli dobrodošlicu predsjedniku Turske i izrazili zadovoljstvo njegovim dolaskom na Samit SEECP.

Oni su istakli da je ova posjeta predsjednika Turske bitna za obje zemlje kada je riječ o napretku saradnje na svim poljima, te jačanju bilateralnih odnosa, ističe se u saopštenju.

Članovi Predsjedništva BiH naglasili su da u prilog dobrim bilateralnim odnosima, bez otvorenih pitanja, ide i činjenica da BiH upravo s Turskom ima najviše potpisanih sporazuma.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju saradnje dvije zemlje, prvenstveno u oblasti ekonomije, poljoprivrede, saobraćaja i infrastrukture.

U saopštenju se napominje da je bilo riječi i o uvozu mesa, te o konkretnim potezima koji će biti realizovani u tom segmentu.