Spremno dočekajte nove vrućine: Rashladite kuću bez klime

U ovo sparno, ljetno vrijeme kada nas visoke temperature iznenađuju iz dana u dan, prvo što nam pada na pamet je rashlađivanje. Prva opcija uvijek je klima, ali nažalost nismo svi u mogućnosti da je priuštimo. Zbog toga smo za Vas istražili kako možete rashladiti prostoriju bez klima uređaja.

VENTILATOR U KOMBINACIJI S BOCAMA NAPUNJENIMA VODOM

Ventilator je nakon klime najbolje rješenje za rashlađivanje prostora. On može smanjiti temperaturu u prostoriji za otprilike 5 - 6 stepeni. Uz to postoji još jedan mali trik. Stavite u zamrzivač dvije plastične boce napunjene vodom i nakon što se zalede stavite ih ispred ventilatora. Tako ćete dobiti dodatnih par stepeni hladnoće. Valja napomenuti da je potrošnja električne energije kod ovakvih uređaja dosta mala.

ROLETNE I ZAVJESE

Pokušajte spriječiti da temperatura uđe u Vaš stan, a to ćete postići postavljanjem zavjesa i roletni. Preporučuju se roletne svijetlih boja kako bi reflektovale svjetlo, a zavjese tamnih nijansi kako ne bi dozvolile svjetlu da uđe. Važno je zatvoriti takve prepreke već ujutro, a otvaranje je poželjno tek naveče kad sunce zađe.

ZATVARAJTE VRATA

Preporučuje se zatvarati vrata u prostorijama koje ne koristite. Time se se sprječava prodiranje toplog odnosno hladnog vazduha tokom dana. Kada padne mrak dobro je otvoriti sva vrata kako bi vazduh cirkulisao kroz sve prostorije.

POSTELJINU U FRIŽIDER PRIJE SPAVANJA

Važno je prilagoditi posteljinu godišnjem dobu. Materijale poput flanela i/ili flisa izbjegavajte ljeti jer ćete se još više znojiti. Umjesto toga koristite čisti tanki pamuk koji će vam zasigurno omogućiti bolje spavanje. Lanene plahte su također jako dobre u ljetno vrijeme, a dodatnu svježinu može Vam pružiti ukoliko plahte stavte u frižiter na nekoliko sati prije spavanja.

RASHLAĐIVANJE TIJELA

Voda je najvažnije pomagalo u rashlađivanju tijela. Namočite majicu u hladnu vodu, dobro je ocijedite i obucite. Osjećaćete se puno ugodnije.

Zapešća su najvažnija u rashlađivanju. Možete uzeti znojnike, namočiti ih i staviti na ruke. To možete napraviti i sa kockicama leda.

Možete i maramu namočiti i staviti oko vrata.

Dobri trikovi postoje i s čarapama. Možete ih staviti u hladnjak sat vremena prije spavanja.

Tuširanje u hladnoj ili mlakoj vodi uvijek pomaže, jednako kao i kupanje u punoj kadi hladne vode. Nakon što se okupate, nemojte se brisati ručnikom već pričekajte da voda sama ispari s Vašeg tijela.

Piti puno tekućine pod obavezno kako bi se spriječila dehidratacija.

Jedite ljutu i začinjenu hranu poput čili papričica jer ona potiče znojenje, a samim time tijelo samo sebe ohladi.

Staviti mokri ručnik na prozor prilikom otvaranja prozora. Time ćete barem malo “ohladiti” vazduh prije ulaska u prostoriju.

Vješanje mokrih ručnika po prostoriji malo će je rashladiti, ali imajte na umu da će povećati vlažnost, što nije dobro.

ELEKTRIČNI UREĐAJI

Pokušajte smanjiti korištenje električnih uređaja na minimum. Dok je uključen, svaki uređaj proizvodi temperaturu, tako da se preporučuje ištekavanje iz utičnica. Svjetla gasite ukoliko Vam nisu potrebna, a spremanje ručka pokušajte svesti na što je kraće moguće.

DUGOGODIŠNJI PLANOVI

Posadite drveće u blizini kuće. Najbolje je listopadno jer ono po ljeti stvara hlad, a po zimi će lišće otpasti pa će propuštati sunčevu svijetlost.

idejadoma.com

Tagovi: