Pomoć hendikepiranim osobama: Donacije za bolji život gluvih

Udruženje gluvih i nagluvih koje okuplja stotinu članova sa područja Gradiške, Srpca, Prnjavora i Laktaša uručilo je vrijedne donacije za nekoliko svojih članova i njihovih porodica. Ratku i Koviljki Švraka iz Čatrnje kod Gradiške obezbeđen je plastenik a Feridi i Edinu Mujanović iz istog mjesta motokultivator. Pomoć Švrakama i Mujanovićima obezbijeđena je projektom “Niko ne voli biti zaboravljen”.

Porodici Bojane Večernović iz Nožičkog kod Srpca opremljeno je kupatilo putem projekta “Kupatilo za porodicu 8+1”. Petočlanoj Porodici Miladina Lazića takođe iz Nožičkog nabavljen je motokultivator za plasteničku proizvodnju.

– Projekte smo realizovali novcem dobijenim od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Svi korisnici su članovi našeg Udruženja, rođeni sa potpunim gubitkom ili visokim stepenom oštećenja sluha i govora. Slične programske aktivnosti nastavićemo u ovoj ali i naredenoj godini – kazala nam je Ljubinka Zlojutro, sekretar Međuopštinskog Udruženja gluvih i nagluvih.

Ratko Švraka iz Čatrnje koji je dobio plastenik kaže da će mu to biti od velike koristi jer će sam proizvoditi zdravu hranu i imati mjesto u kojem će provoditi najviše vremena. Na godišnjoj Skupštini ovog udruženja, održanoj u Gradiški nakon uručenja donacija tokom ove sedmice, istaknuto je da svaki vid pomoći ovoj populaciji predstavlja bitan korak ka poboljšanju uslova njihovog života.

– Odluka Vlade RS o mjesečnoj invalidnini za gluve i nagluve od 100 KM mjesečno, koja se primjenjuje od jula prošle godine, za nas je veoma značajna. Takođe, pohvale zaslužuje i Zakon o upotrebi znakovnog jezika u državnim institucijama kojeg je usvojila Narodna skupština Republike Srpske – naglasio je Dalibor Vidić, predsjednik Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih. On je rekao da su u javnim službama ove regije to prihvatili te počeli na konkretan način primenjivati novi Zakon o upotrebi znakovnog jezika.

– Na seminare i obuku ovog vida komunikacije prijavilo se 15 državnih službenika koji su veoma odgovorno shvatili zadatak. Većina je uspješno savladala osnove znakovnog načina sporazumijevanja i time olakšala našim članovima i drugim gluvim osobama koji se često obraćaju državnim institucijama zbog različitih potreba – naglašeno je na Skupštini udruženja.

Posebno je pohvaljena gradska uprava u Gradiški koja je omogućila te, zajedno sa UNDP-ijem, obezbijedila prevodioca znakovnog jezika na sjednicama gradskog parlamenta. -Gluvi u Gradiški sada putem direktnog TV prenosa prate sjednice gradske Skupštine, što je za njih veoma važno. Na taj način su veoma dobro informisani o društvenim tokovima u svojoj sredini – smatra Ljubinka Zlojutro.

Gradska uprava mjesečno izdvaja po 1.200 KM za rad Udruženja gluvih i nagluvih koji najveći dio svojih projekata finasiraju novcem domaćih i inostranih donatora te od pomoći republičkih institucija.

– I dalje su naglašena dva problema. To su komunikacija i zapošljavanje. Uzroci u oba slučaja su velike predrasude u našem društvu o hendikepiranim osobama, u ovom slučaju gluvim i nagluvim.  Oni su veoma vrijedni, sposobni i posvećeni svome poslu ali se mnogi, potencijalni poslodavci plaše da neće sa njima moći uspostaviti adekvatnu komunikaciju i zato izbegavaju da ih prime na posao – rečeno je na skupštinskoj sjednici Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih.

Hendikep nadoknađuju radom

Zvonimir Jukić, predsjednik Skupštine Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih smatra da su njihovi članovci veoma talentovani i sposobni za mnoge poslove.

– Ono što je njima oduzeto sticajem različitih okolnosti, voljom prirode ili sudbine, podmireno je na drugoj strani, njihovom predanošću i talentom, upornošću u mnogim poslovima – smatra Jukić, piše Srpskainfo.

Tagovi: