Profesor Zdravko Đukić objavio Priručnik iz matematike za prvi razred srednjih škola

Zdravko Đukić, profesor matematike u penziji iz Srpca, izdao je ovih dana kapitalno djelo pod nazivom Priručnik iz matematike za prvi razred srednjih škola.

Đukić je u 14 poglavlja svoje knjige sabrao zadatke za kontrolne i pismene radove koje je davao đacima u svojoj četrdesetogodišnjoj praksi kako bi na pristupačan način budućim srednjoškolcima matematiku kao predmet učinio lakšom i zanimljivijom.

On je obuhvatio gradivo prvog razreda gimnazije i ostalih srednjih škola a svako poglavlje sastoji se iz teoretskog dijela sa odgovarajućim formulama, riješenim zadacima i zadacima za vježbu.

Knjiga će zvanično biti predstavljena Srpčanima na promociji u novoj sali Skupštine opštine Srbac koja će se održati u četvrtak 20. juna sa početkom u 19 časova.

O knjizi će govoriti Zdravkova supruga Gordana Đukić, profesorica srpskog jezika i književnosti u penziji, kao i recenzent knjige Vićo Kovačević i srbački književnik Žarko Šarić. Jednu od recenzija u ovoj knjizi napisao je i dugogodišnji profesor matematike u penziji, Simo Savić.

Profesor Zdravko Đukić studirao je matematiku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu a po završetku studija 1970. godine vratio se u srbačku Gimnaziju gdje je radio kao profesor sve do penzionisanja 2011. godine.

Kao uspješan profesor prenosio je znanje svojim učenicima koji su se potvrđivali na brojnim takmičenjima zauzimajući sam vrh u BiH i Republici Srpskoj, čime su na najbolji način afirmisali svoju školu i zavičaj.

Povodom 25 godina rada Društvo matematičara, fizičara i astronoma BiH 1978. godine dodijelilo mu je svoje najviše priznanje a povodom odlaska u penziju Opština Srbac mu je dodijelila Povelju za četrdesetogodišnji uspješan rad u školi.

Pored obrazovnog i pedagoškog rada, Zdravko se potvrdio i kao uspješan šahista. Stekao je zvanje majstorskog kandidata u šahu i bio je nekoliko puta prvak Šahovskog kluba Srbac.

U lijepoj uspomeni ostaće mu simultanka slavnog Viktora Korčnoja koja je odigrana 10. aprila 1969. godine u Beogradu, u kojoj je tada sovjetski velemajstor i treći šahista svijeta, u igri na 30 ploča, dobio 24 partije, pet remizirao i samo jednu izgubio od studenta matematike Zdravka Đukića.

Pozivaju se građani da prisustvuju ovoj književnoj promociji.