Izložbe i koncerti za sve generacije u Muzeju savremene umjetnosti RS i Muzeju RS

Evropska Noć muzeja se organizuje pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope i UNESCO-a,a vezana je za Međunarodni dan muzeja (18. maj), koji je ustanovljen od strane ICOM-a i svake godine fokusiran na različitu muzejsku temu.

Ovogodišnja teme Međunarodnog dana muzeja je “Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije”.

Ovogodišnjom temom “Muzeji kao središta kulture”- želi se naglasiti važnost muzeja u savremenom društvu, koje se nalazi pred izazovima vrtoglavog tehnološkog napretka, i velikih društvenih promjena. ICOM-ova podtema manifestacije "Budućnost tradicije" povezuje muzeje s njihovom ulogom prenosioca tradicije u budućnost i u funkciji su posrednika koji savremenim sredstvima doprinose očuvanju i prenošenju tradicijskog znanja za buduće generacije.

MUZEJ SAVREMENE UMJETNOSTI RS

U fokusu ovogodišnje manifestacije Evropske Noći muzeja u produkciji MSU RS biće izložba Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran, u okviru koje je  prezentovano je 14 najznačajnijih britanskih umjetnica, dobitnica Tarnerove nagrade, predstavnica Velike Britanije na Venecijanskom bijenalu i članica grupe Young British Artists u neobičnom dijalogu sa 12 umjetnica iz kolekcije MSURS.

Performans 21:00

-Lala Raščić, jedna od umjetnica zastupljenih na izložbi Percepcije u okviru Noći muzeja premijerno će izvesti umjetnički performans GORGO.

GORGO je novi performans u ciklusu radova u kojima umjetnica traga za novim, oslobađajućim naracijama iz mitskog svijeta. U ovom performansu umjetnica preuzima lik Meduze i traga za novim izazovima kojima se materijaliziraju priče o heroinama koje su u potrazi za radikalno drugačijim svijetom.Brižno navlačeći oklop sastavljen od potkoljenica, štita, grudobrana i tri maske, umjetnica izgovara monolog koji progovara o tijelu, starenju, ljepoti, moći i strahotama.

Koncert:
MAIKA 22:00

Bend MAIKA  prvi će se put predstaviti banjalučkoj publici na platou ispred MSURS.
Bend je okarakterisan žanrom “World Music”, a odnosi se na fuziju tradicionalnih balkanskih korijena i plesnih ritmova. Članovi grupu opisuju kao neobičan i autentičan bend koji koristi harmoniku, saksofon, trubu i dva ženska vokala u kombinaciji sa neobuzdanim ritmom i elektronskim efektima. Nastupali su na prestižnom „Jurosonik“ festivalu u Holandiji, osim toga i na turneji sa „Gogolj bordelom“, zatim na festivalima „Egzit“, „Dev9t“ i „Revolušon“, ali i na festivalu „Bumtaun fair“ u Velikoj Britaniji.

DJ set: Oridžidži (Maja Bojić)

MUZEJ RS

Muzej Republike Srpske tradicionalno obilježava četrnaestu „Noć muzeja“ raznolikim kulturnim programom, koji će trajati od 18 do 22:30 časova.

Ovogodišnji program koncipiran je sa ciljem da glavni učesnici manifestacije budu dugogodišnji saradnici muzeja i vjerna muzejska publika. Učenici i studenti, glumci i muzički izvođači, svojim će nastupima ispuniti najdužu muzejsku noć koju ove godine obilježavamo pod motom „Uz igru i pjesmu kroz Noć muzeja“.

Prvi dio programa od 18 do 20 časova usmjeren je na mlađu publiku, a nastupe će izvoditi djeca iz vrtića i osnovnih škola. Ovaj dio programa završiće nastupom „Vrapčića“, a nakon 20 časova, do 22:30, publika će vidjeti nastupe učenika Gimnazije, studenata Umjetničke akademije, plesnih studija, Gradskog hora i Pozorišta mladih „Dis“.  Gost večeri je Maja Tatić a program će završiti zvucima tambure, nastupom Gradskog tamburaškog orkestra. Četrnaesta Noć muzeja donosi i virtuelnu posjetu evropskim muzejima u saradnji sa EU Info Centrom u BiH.

Buka

Tagovi: