Pred Vaskrs "eksplodirale" cijene hrane u Srpskoj: Prasetina skuplja od jagnjetine

Unazad desetak dana u Srpskoj su drastično skočile cijene povrća i mesa, a trenutno vlada i nestašica prasića, zbog čega su se mnogi građani zabrinuli kako će proslaviti predstojeći Vaskrs.

Na pijacama je bijeli luk dostigao cijenu od deset KM, čime je, na primjer, prešišao cijenu kilograma junetine sa kostima.

Građane jednako sekiraju i cijene krompira i crnog luka, za koje kažu da su proteklih dana dostigle istorijski maksimum, piše Srpskainfo.

Tako je vrećica od deset kilograma krompira za nepunu sedmicu sa devet poskupila na 15 maraka, dok je cijena vrećice crnog luka za desetak dana skočila sa šest na čak 24 KM. Kupus košta i do 2,4 KM, dok se kilogram u ovo doba prošle godine mogao kupiti za pola marke.

Pored vrtoglavih cijena povrća, građane Srpske trenutno brine i to što ne mogu da pronađu prasiće za Uskrs, te što, i kad nađu prase odgovarajuće težine, kilogram žive vage moraju da plaćaju po sedam maraka, što je za 40 odsto više od cijene koja je bila aktuelna donedavno. Apsurdom smatraju i to što je kilogram žive vage prasića skuplji od kilograma žive vage jagnjadi, koji se kreće oko šest KM.

Podsjećanja radi, za razliku od ranijih godina kad je kilogram žive vage prasića koštao 3,5 marke, njegova cijena se lane kretala oko 5,2 KM, a sada ide i preko sedam KM.

– Dakle, građani su na dvostrukoj muci – em nestašica prasića, em cijene daleko više nego prethodnih godina. Evo, do Vaskrsa je ostalo još par dana, a mnogi nisu uspjeli da se snađu za pečenicu. Izgleda da su uzgajivači više orijentisani na uzgoj tovljenika, jer njihovom prodajom mogu bolje da zarade, nego kad prodaju manju prasad. Bilo kako bilo, mnogima će ovaj Vaskrs pokvariti kako nestašica prasića, tako i poskupljenja – kaže Banjalučanin Borivoj S.

Dakić Goran, predsjednik prijedorskog Udruženja ugostitelja „Horeka“, koji je i vlasnik restorana, kaže da u posljednje vrijeme, kad ujutru ide u nabavku, preživljava veliki stres.

– Cijene povrća su veće nego ikad. Pa, samo jedna vrećica krompira i jedna vrećica luka ukupno koštaji 40 KM?! Već 20 godina držim restoran, ali povrće nikad nije bilo skuplje, i to ono koje građani koriste svakodnevno. Skupe su i paprike, paradajz, krastavac, ali bez krompira i luka se, jednostavno, ne može – kaže Dakić za Srpskainfo.

Dodaje da je problem što na tržištu više nema domaćeg povrća, nego onog iz uvoza čije su cijene, kao nikad, otišle nebu pod oblake.

– Dok mi jedemo luk iz Kine i Holandije, domaći proizvođači, izgleda, u sve većoj mjeri odustaju od poljoptrivrede, tako da se suočavamo sa nestašicom domaćih proizvoda i poskupljenjima. A poskupilo je i meso, pa je kilogram pilećeg filea sa osam otišao na 8,5 maraka, kilogram svinskog buta sa sedam na devet, dok je kilogram žive vage prasića sa četiri-pet poskupio na čak sedam KM – naglašava Dakić.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja stočara RS, objašnjava da su pomenuta poskupljenja rezultat činjenice da farmeri sve više dižu ruke od zemlje.

– U selima se sve manje sije luk, krompir, kupus. U štalama je sve manje teladi, krava, svinja. Zato ne treba da čudi što poljoprivredni proizvodi poskupljuju, što moramo da štedimo na osnovnim poljoprivrednim kulturama, što muku mučimo da nađemo prase za Vaskrs. Plašim se da će iz godine u godinu biti samo gore, jer su naša sela sve praznija, štale bez stoke, oranice neobrađene – ističe Usorac.

Iz Udruženja uzgajivača svinja RS ranije su za naš list potvrdili da potražnja za prasićima raste, dok je ponuda u konstantnom padu jer uzgajivači ne proširuju proizvodne kapacitete. Upozorili su da uvoz mesa konstantno raste, zbog čega su domaći prozvođači sve nekonkurentiniji.

– Zato ne čudi što uzgajivači smanjuju obim proizvodnje, pa smo dospjeli u poziciju da ljudi u RS jedva mogu da nabave pečenicu za Vaskrs – poručuju uzgajivači svinja.

Mnogi će praznike proslaviti bez praseće pečenice

Po svemu sudeći, mnogi vjernici će ovoga Vaskrsa ostati bez pečenog praseta, koje je decenijama unazad bilo glavno obilježje praznične trpeze. Tačnije, praseću pečenicu će zagarantovano imati samo uzgajivači svinja, koji će za svoje porodice izdvojiti jedno manje prase, dok će ostale ostaviti za tov.

– Još nisam našao prase odgovarajuće težine, a polako gubim nadu da ću uspjeti do Uskrsa. Već se polako mirim sa činjenicom da ću ovaj praznik proslaviti bez pečenice, što će biti mimo običaja koje smo praktikovali ranijih godina. Kupiću svježeg mesa, koje ću ispeći u pecani. Međutim, i kilogram svinjskog buta je sa sedam poskupio na devet KM, ali šta da se radi. Takođe, povrće nikad nije bilo skuplje, tako da će građani, što ranije nije bio slučaj, biti prinuđeni da smanjuju i njegovu potrošnju – ističe Banjalučanin Stevan Č.

Tako, neće biti rijetki ni oni koji će, ako pomenute cijene potraju, krompir u sve većoj mjeri mijenjati nekim drugim prilozima, te redukovati upotrebu bijelog i crnog luka u kuvanju.