Kada i kako se farbaju jaja za Vaskrs?

Jedan od najljepših vaskršnjih običaja sigurno je farbanje jaja koje često okuplja cijelu porodicu oko stola kako bi skupa šarali i birali boje u koje će ih obojiti.

Vrijedna domaćica, po ustaljenoj tradiciji, vaskršnja jaja boji (farba) na Veliki petak, u dan kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su sve naše misli upućene na strašni događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja od ljudi na Golgoti i Jerusalimu.

Kako se farbaju vaskršnja jaja?

Domaćica se najprije prekrsti i pomoli Bogu, zatim u sud sa vodom, u kome će kuvati i farbati jaja, dodaje malo osvećene vodice vaskršnje ili bogojavljenske. Na šporetu vri voda sa bojom (varzilom), domaćica u njega spušta jaja, pazeći da ravnomjerno budu obojena, a broje svježe ofarbana jaja, čiji broj raste svakoga časa. Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove čuvarkuća.

Prije farbanja jaja se mogu šarati. Naime, sa rastopljenim voskom i perom za pisanje, ili nečim sličnim, na jaje se nanosi topljeni vosak. Najprije se pero zagrije na plamenu svijeće, pa se onako vruće umače u vosak, a potom se voskom po jajetu piše i crta.

Pošto vosak ne prima boju, poslije, prilikom farbanja, na jajetu ostaju bijele nacrtane figurice i slova. Na jajetu se obično piše X. V. i V. V. (Hristos Vaskrse i Vaistinu Vaskrse), crtaju krstići, cvjetići i druge figurice. U novije vrijeme, izrađuju se specijalne naljepnice koje se mogu lijepiti na jaja. Nekada je to radila samo domaćica, a danas cijele porodice učestvuju u ovom divnom ritualu.

Jedan od načuna za farbanje jaja pogledajte i na ovom video klipu:

 

Tagovi: