Ne perite automobile do srijede: Gusti oblak prašine iz Sahare stiže u Evropu

Ogromne količine prašine iz Sahare prekriće tokom današnjeg dana nebo iznad dijelova Španije, Francuske, Švajcarske, južne Italije, Malte i ostrva u zapadnom Mediteranu, prenio je meteorološki portal Severe-weather.eu.

Očekuje se da će prašina dolaziti u Evropu i u narednim danima. Novi, veoma gusti talas prašine ući će u zapadnu Evropu i centralni i istočni Mediteran u utorak rano ujutro, a velike količine prašine očekuju se čak daleko na sjeveru, u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Veliki oblak prašine zahvatiće Balearska ostrva, Sardiniju i Korziku, južnu Italiju i Maltu. Značajne količine biće prisutne i iznad većeg dijela Francuske i dijelova Švajcarske i Španije. Novi talas veoma guste prašine podići će se na sjeveroistoku Alžira popodne, stvarajući olujne uslove, kažu meteorolozi.

Gust sloj prašine prekriće i sjeverozapad Libije. Hrvatski meteorolozi upozoravaju da će saharska prašina prvo stići u južne krajeve Hrvatske, poslije čega će se pješčani oblak proširiti i na veći dio zemlje.

Afrički pijesak pada po nama bar dva-tri puta godišnje, najčešće u proljeće. Crvene čestice prašine dolaze iz pustinjskih regiona nošene vrućim vjetrom kroz atmosferu, stotinama ili hiljadam kilometara prije nego što padnu na tlo.

Jaki, južni vjetrovi poguraće ogromne količine saharske prašine, uglavnom iz Alžira, ka sjeveru, a ova situacija mogla bi potrajati sljedeća dva-tri dana. Stanje će se popraviti do srijede, rekli su meteorolozi.

Predviđa se da će veoma jaki vjetrovi sa jugoistoka u nedjelju izmijeniti pravac, duvajući istočno i jugoistočno. Očekuje se da će vjetrovi dostići snagu sedam na Boforovoj skali, što je kategorija olujnog vjetra. Vjetrovi će do utorka oslabiti na tri stepena skale.

U ponedjeljak ujutro će se oblak prašine pomjeriti na zapadni i centralni Mediteran. Očekujte veoma prašnjavo nebo i dalje iznad Balearskih ostrva, Korzike, Sardinije, sve do Malte, a ovaj talas će do popodneva zahvatiti i jug Francuske i sjever Italije. Prašina će u međuvremenu doći i do Velike Britanije, irske, jugozapadne Njemačke, regiona Jadrana i zapadnog Balkana, te preko zapadne Grčke do Krita.

Gusta prašina će se do srijede vjerovatno pomjeriti na sjeveroistok i istok, čak do Poljske, Ukrajine, Turske i Kipra.

(Blic)