Domaćica puca u oblake: Najsrećnija sam kada nevrijeme odvratim od žitnih polja

Tri decenije Božana Kreča, domaćica iz Nove Topole uspješno nišani u gradonosne oblake i ispaljuje rakete. Prethodno se ovim poslom bavio njen otac Stevo ali kada je obolio, kada više nije mogao raditi ovaj posao, Božana je hrabro i odgovorno preuzela obaveze protivgradnog strijelca.

Nije, kaže, imala straha niti panike u bilo kojoj situaciji. Zato je, nakon uspješno završene obuke i nekoliko godina samostalnog djelovanja stekla veliko povjerenje u JP “Protivgradna preventiva”, piše Srpskainfo.

-Volim ovaj posao. Najsrećnija sam kada pogodim u oblak koji nosi grad a oluju i nevrijeme odvratim od žitnih polja u Lijevču. Sada se to radi na savremen način, za sve postupke dobijam precizne dojave o načinu djelovanja, koordinatama, broju raketa – priča Božana demonstrirajući postupak pripreme i principe djelovanja.

Godišnje u prosjeku ispaljuje po desetak raketa, mada je prošla sezona bila veoma nestabilna sa čestim naletima kiše i grada.

-Stalno sam u pripravnosti, ne mogu daleko od kuće. Kada se naoblači, komšije prvo zagledaju u moje dvorište, raspituju se gdje sam, da li sam negdje daleko otišla. Često me zovu, kažu, požuri kući ide oblak sa Kozare, ako stigne prije tebe, „obrali smo zelen bostan” – prepričava Božana svakojake anegdote iz svoje dugogodišnje prakse.

-Ne može sve da se odbrani, povremeno nas zadesi veoma jak grad kojem nema prepreke. Veliki dio razbijemo u začetku ali uvijek sugradica opelješi nečiju baštu – opisuje Božana svoja iskustva.

– Tad mene zovu, većinom žene koje se raspričaju o svome luku ili kakvom drugom povrću tražeći objašnjenje. One vjeruju da bi mukarac na mome mjestu bio efikasniji ne znajući da muškarci upravljaju radarima i daju uputstva. Ne znaju da tokom ekstremno velikog olujnog nevremena ne može pomoći ni Sveti Ilija a kamo li neko drugi –smatra naša sagovornica, odvažna domaćica iz Nove Topole koju u Lijevču mnogi poznaju.

Na pijaci, u prodavnici, autobusu ili drugde, kada zareda loše vreme, njen posao spontano postaje primaran. Kaže da je često pitaju, plaši li se raketa, ima li straha od lansiranja, do kada će se baviti ovim poslom.

-Baviću se do penzionisanja. Pita narod sve i svašta. Naprimjer, kažu, da li ti je ikada u rukama eksplodirala raketa. Na to logično odgovaram, da se se to bilo kada dogodilo, ne biste sa mnom razgovarali nego biste mi svijeću u groblju palili. Sada je sve automatizovano ali je nekada to rađeno na primitivan način, raketa je potpaljivana opuškom. Ako sam to preživjela, nikada mi ništa neće biti – svjedoči Božana Kreča o svome poslu i zanimanju.

Ona je jedini strijelac u JP “Protivgradna preventiva” u lijevčanskom i potkozarskom kraju. Lansirna stanica je nekoliko decenija smještena u Božaninu baštu iza kuće, gdje ona u čizmama, kišnim kabanicama ili pod kišobranom, kada se naoblači spremno čeka instrukcije iz Radarskog centra u Staroj Topoli.

Ona je udaljena manje od jednog kilometra vazdušne linije te bi, kaže u šali, ukoliko zakažu savremene elektronske veze, mogla i biciklom otići po uputstva. To se ipak ne dešava a Božana Kreča u djeliću sekunde rakete, uz zaglušujući fijuk i bijeli trag šalje u atmosferu. Do sada nije imala neprilika niti problema zato što, kako reče, poslu kojeg voli pristupa veoma odgovorno.

Modernizacija

JP „Protivgradna preventiva“ RS koja djeluje sa 218 stanica na području 26 gradova i opština znatno je osavremenila sistem djelovanja. Izgrađeni su protivgradni centri u Trebinju, Bijeljini, na Borju a ove godine radari nove generacije biće postavljeni na Jahorini i Kozari. Za sezonu koja je počela sredinom aprila nabavljeno je 1.750 raketa. Ugovorena je isporuka još 700 raketa tokom ljeta.

Generatori

Od prošle sezone u funkciji je 35 prizemnih generatora raspoređenih na području Gradiške, Laktaša, Kozarske Dubice i Srpca. Time je rješen problem klasičnog djelovanja protivgradnim raketama u zoni aerodroma, gdje su štete od grada često nastajale zbog zabrane ili ograničenja kontrole leta.

Tagovi: