Cvijeti: Danas obavezno uberite cvijet

Cvijeti se slave u svim hrišćanskim zemljama, ali sa neznatnom razlikom u običajima.

Cvijeti su pokretni hrišćanski praznik kojim se obilježava Hristov ulazak u Jerusalim. Ovo znači da se ovaj praznik proslavlja u zavisnosti od toga kada je Vaskrs jer se praznuje nedjelju dana ranije. Ustanovljen je u Jerusalimu krajem IV vijeka, za uspomenu na poslednji, carski i svečani ulazak Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim, i na poslednju nedjelju njegovog života.

Slave se u svim hrišćanskim zemljama, ali sa neznatnom razlikom u običajima. U znak sjećanja na ljude koji su u Jerusalimu Isusa dočekali palminim grančicama i cvijećem, kod nas je običaj da djevojke i djeca porane i odu da beru cvijeće i odatle naziv samog praznika.

Potrebno je požuriti jer se vjeruje da onaj ko prvi stigne i ubere cvijet dobija pravo na jednu želju koja će mu se sigurno ispuniti ako snažno vjeruje.

U nekim krajevima se ubrano cvijeće ne unosi u kuću već se ostavlja u posudama sa vodom u dvorištu da prenoći. Po gradovima međutim, gdje ljudi mahom žive u stanovima, razvio se običaj da se buketi ipak donose u sobe, potapaju u vodu sa zlatnim i srebrnim prstenjem i da se tom vodom djeca umivaju. Narod kaže, valja se!

U starim danima je bio rasprostranjen običaj da se na Cvijeti čitav dan šeta okićen cvijećem. Momci bi pravili bukete i nosili ih devojkama, a svaki cvijet imao je svoje značenje iz koga bi one mogle da razaznaju udvaračeva osjećanja. Cvijeti su dan za radost, okupljanje i druženje sa bližnjima. Zato, poklonite danas nekoj dragoj osobi cvijeće.

Tagovi: