Poreska zatvorila kafić sina ministra Kasipovića

Zbog neizdavanja fiskalnih računa Poreska uprava Republike Srpske (PURS) je od početka mjeseca zatvorila 21 objekat. Među onima kojima je 15 dana zabranjen rad je i kafić u vlasništvu Marka Kasipovića, sina potpredsjednika Vlade RS i ministra pravde Antona Kasipovića, saznaje portal CAPITAL.

U PURS su na pitanja CAPITAL-a u vezi sa kontrolama poreskih obveznika rekli da su inspektori u okviru redovnih aktivnosti, od početka aprila izvršili 102 kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i da su u 48 slučajeva utvrdili nepravilnosti.

Inspektori su izdali 51 prekršajni nalog na ukupan iznos kazne od 33.000 KM.

- Istovremeno, inspektori Poreske uprave RS su za 21 poreskog obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa - istakli su u PURS-u.

Zabrana rada izrečena je u Banjaluci za samostalne preduzetnike „Denis“, „Frida“ i za kafe „Box“ Banjaluka.

Prema saznanju CAPITAL-a, kafe „Box“ je u vlasništvu Marka Kasipovića, sina potpredsjednika Vlade RS i ministra pravde RS Antona Kasipovića.

U Bijeljini je zabranjen rad trgovini „Cool“ i preduzeću „Poljopromet“, a u Ugljeviku trgovini „Ćao“.

Katanac na 15 dana stavljen je i kafe baru „Renome“ iz Mrkonjić Grada, „Marketu 10“ u Novom Gradu, ugostiteljskoj radnji „Leo N“ u Priboju i „Sport boomerangu“ iz Dervente.

Rad je zabranjen i radnjama „Sač – D“ Banja Vrućica, kafe baru „Zavičaj“ Buletić, preduzeću „Tin“ Doboj, trgovinama „Mig“ i „Pik“ u Palama.

I gostionica „Boem“ u Istočnom Novom Sarajevu kažnjena je zabranom rada u trajanju od 15 dana, kao i kafe bar „Barka“ Bileća, kafe slastičarna „Raffaello“ Nevesinje, trgovina „Mila“ Prijedor, frizerski salon „Nina“ Milići i farma pilića „Emre“ Milići.

Poreska uprava RS pozvala je poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti i izdaju fiskalne račune prilikom svake prodaje robe ili usluge i tako izbjegnu sankcije, a sve građane da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem e-mail adrese kontakt@poreskaupravars.org ili telefonom PURS-u.

O neizdavanju fiskalnih računa danas se vodila rasprava i u Narodnoj skupštini RS i to o skupštinskom restoranu za koji su pojedini poslanici tvrdili da ne izdaje fiskalni račun.

Ministar finansija RS Zora Vidović rekla je da će svi koji ne izdaju fiskalne račune biti zatvoreni, pa i restoran Narodne skupštine RS ako se ispostavi da to ne radi.

Capital.ba / S. Šurlan