Neliječena osoba zarazi 10 do 15 ljudi: Ukoliko primijetite ove simptome pravac doktoru

Lane su u Srpskoj prijavljeno ukupno 192 oboljela od tuberkuloze, a svaka neliječena osoba zarazi deset do 15 ljudi u svojoj okolini.
U Institutu za javno zdravstvo RS naglašavaju da su simptomi aktivne tuberkuloze pluća su kašalj, rjeđe sa ispljuvkom ili krvlju, bol u grudima, slabost, gubitak tjelesne težine, povišena temperatura i noćno znojenje.

– Tuberkuloza se prenosi putem kapljica iz grla i pluća osoba koje imaju aktivno oboljenje respiratornih organa uzrokovano ovim bacilom. Od ove bolesti najčešće obolijevaju osobe u direktnom kontaktu sa oboljelim, osobe koje žive u kolektivnim i alternativnim smještajima sa lošim higijenskim uslovima života, socijalno ugrožene kategorije stanovništva, djeca i starije osobe, te osobe sa oslabljenim imunim sistemom. Rizik obolijevanja od tuberkuloze takođe povećavaju zavisnost od alkohola i droga, pušenje, šećerna bolest, maligne bolesti, hronična bubrežna bolest, dugotrajna imunosupresivna terapija, transplantacija organa ili postojanje infekcije HIV-om. Za liječenje tuberkuloze koriste se kombinacije antibiotika (tuberkulostatika), u periodu od šest mjeseci – kaže epidemiolog u IJZ Jela Aćimović, prenosi Srpskainfo.