Promocija zbornika ,,Sava Mrkalj, pjesnik i filolog“

Sinoć je u holu Doma kulture u Srpcu održana promocija zbornika ,,Sava Mrkalj, pjesnik i filololog“.

Posjetioce je, u ime Centra za kulturu i sport, pozdravio stručni saradnik za kulturu Stevan Umljenović, a o knjizi su govorili predsjednik Krajiškog kulturnog centra ,,Sveti Sava“ Banja Luka Dragan Krošnjar i priređivač Duško Pevulja, profesor na Filološkom fakultetu u Banja Luci, piše Radio Srbac.
Profesor Pevulja kaže da je zbornik nastao povodom 235 godina od rođenja i 185 godina od smrti Save Mrkalja, sa željom da se na jednom mjestu objedine podaci o njegovom životu i detaljno predstavi njegov rad. U knjizi su se našli najbolji radovi koji su nastali u vremenskom intervalu od 150 godina, a koje su napisali najznačajniji proučavaoci Savinog djela, književni istoričari i lingvisti, te 12 Mrkaljevih originalnih pjesama. 
Ovom prilikom, Pevulja je pomenuo i trenutno stanje srpskog jezika, istakavši da situacija nije na zavidnom nivou, ali da vjeruje da će narod uvidjeti značaj jezika i neraskidivu vezu koju ima sa narodom koji ga govori. On dodaje da je srpski jezik stoički podnio velika iskušenja, te da vjeruje da će tako biti i sada.
Dragan Krošnjar je govorio o zborniku i značaju očuvanja jezika i kulture kao identiteta naroda, što je i cilj Krajiškog kulturnog centra,,Sveti Sava“. Krošnjar je izjavio da će ove godine biti završen jedan od većih projekata na kojem se radi već pet godina, a riječ je o dokumentarnom filmu ,,Kordun-zemlja bez ljudi“, koji gledaoce vraća 500 godina unazad i prikazuje život i stradanje Srba graničara, Krajišnika kroz istoriju.
Ljubitelji književnosti, sinoć su imali priliku da pogledaju i izložbu ,,Sava Mrkalj-dva veka duga“ .

Tagovi: