Mektić saslušan u Tužilaštvu BiH

Policija prikuplja informacije i kada postoji osnov za sumnju o tome obavijesti Tužilaštvo, kazao je danas Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, a nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH u Sarajevu.

Mektić je u petak saslušan u Tužilaštvu zbog navoda o tome da su hrvatski obavještajci i diplomate vrbovali pripadnike selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

- Sve što sam rekao ja potvrđujem - rekao je Mektić u petak novinarima.

Kaže da Tužilaštvo ne radi nešto konkretno u ovom slučaju, nego štiti prijateljsko-robinske veze između pojedinih tužilaca i aktera ove priče.

Na pitanje novinara da li je OBA spriječila prodiranje hrvatskih obavještajaca u našu zemlju, Mektić je odgovorio da bi se tako moglo reći jer jedan od zadataka OBA-e je i sprječavanje pokušaje prodiranje stranih obavještajnih službi.

- Kazao je da su ga u Tužilaštvu BiH pitlai i za vozilo konzula Ivana Bandića. Rekao sam da je Bandić vozio vozilo sa diplomatskim tablicama i da imam informacije da je to vozilo vozio i novinar RTRS-a Mato Đaković - kazao je Mektić.

Istakao je da je Đaković u četvrtak registrovao automobil koje je navodno kupio od Bandića te da uprkos tome Đaković nije ima pravo da vozi automobil sa diplomatskim tablicama on je tja auto tako vozio dok  niej sve izašlo u javnost.

Kazao je kako je Tužilaštvu u četvrtak od njega tražilo da dostavi diplome svih rukovodećih službenika u Ministarstvu bezbjednosti BiH i sigurnosnim agencijama, te da je to brutalna  i glupa aktivnost.

Ocijenio je da je to pokušaj odmazde prema bezbjednosnim agencijama jer Tužilaštvo BiH nema pravo to da čini. Otvoreno je poručio da se na taj način neće disciplinovati bezbjendosne agencije.

- Sigurnosni sektor nema povjerenje u Tužilaštvo BiH i glavnu tužiteljicu. To treba uzeti u obzir i VSTV. Bave se samo kako bi zaštitili rodbinske veze - poručio je Mektić.

Mektić je, tkaođe, u petak rekao da mediji trebaju pitati predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović zbog čega je iznosila netačne informacije o 10 hiljada terorista u BiH.

- Da imamo deset hiljada kokoši, pa to bi se vidjelo u BiH vidjelo, a kamo li 10.000 terorista - kazao je Mektić.

Podsjećamo, ukoliko se navodi Mektića pokažu tačnim, priča o naoružavanju bh. selefija u režiji službenog Zagreba zasigurno će biti jedana od najvećih špijunskih afera u novijoj istoriji Zapadnog Balkana, ali i kamen spoticanja u odnosima BiH i Hrvatske, prenose Nezavisne novine.