Potpisan ugovor od 88,5 miliona KM za izgradnju nove bolnice u Doboju

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktor kompanije "Čajna sinofarm internešnel korporejšn" Li Kan potpisali su danas ugovor o izgradnji i opremanju nove zgrade bolnice u Doboju ukupne vrijednosti 88.568.717 KM bez PDV-a.

Rok izgradnje bolnice prema principu "Ključ u ruke" je 36 mjeseci.

Potpisivanju ugovora u Doboju prisustvuju predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, kineski ambasador u BiH Đi Ping, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić i direktor Bolnice "Sveti apostol Luka" Mladen Gajić.

Nakon potpisivanja ugovora predviđeno je svečano polaganje kamena temeljca povodom početka realizacije projekta, koje se održava na lokaciji u Ulici Nikole Tesle.

Prema idejnom projektu, nova bolnica je koncipirana u jednom, monolitnom objektu, koji je jasno funkcionalno podijeljen po spratovima, prizemljem sa šest spratova, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Osim centralnog objekta, predviđena je izgradnja i tehničkog objekta.

Zbog poplave iz 2014. godine, koja je zadesila Doboj, u ovom idejnom projektu je predviđeno izdizanje temeljne postojećeg terena za 80 centimetara iznad površine.

Novi objekti bolnice su proračunati kao energetski efikasni. Sva odjeljenja i službe bolnice su projektovana u skladu sa evropskim standardima, pri čemu su zadovoljeni svi zahtjevi moderne bolnice.

Nova bolnica je projektovana da dugoročno opslužuje oko 330.000 stanovnika dobojske regije Republike Srpske, te Zeničko-dobojskog kantona i Tuzlanskog kantona u Federaciji BiH.

Raspolagaće sa ukupno 468 kreveta, imaće glavni operacioni blok sa četiri operacione sale, urgentni blok sa operacionom salom, dijagnostički centar sa više od 22 raznih radioloških i drugih dijagnostičkih procedura, dnevnu ambulantnu/polikliničku uslugu sa oko 20 specijalističkih konsultacija, onkološku dnevnu bolnicu i drugo.

Projektovani su odvojeni ulazi za pacijente i osoblje i ulaz u urgentni blok.

Nakon izgradnje nove Bolnice u Bijeljini, potpuno rekonstruisanog i izgrađenog Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, novoizgrađene i potpuno opremljene Bolnice u Istočnom Sarajevu, kreće se u realizaciju projekta nove Bolnice u Doboju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ambasador Kine u BiH Đi Ping položili su kamen temeljac za izgradnju nove zgrade bolnice u Doboju ukupne vrijednosti 88.568.717 KM bez PDV-a, koju će prema principu "ključ u ruke" graditi "Čajna sinofarm internešnel korporejšn".

Dodik je rekao da je danas važan dan koji se dugo čekao.

- Izgradnja bolnice sa najsavremenijim opremom dokaz je da u ovim teškim danima znamo izabrati prioritete. Očekujem da bolnica bude ponos i Doboja i Srpske - istakao je Dodik u obraćanju prije polaganja kamena temeljca.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je projekat dobojske bolnice uspjeh i Doboja i Republike Srpske.

On je najavio da se nastavljaju ulaganja u zdravstvene objekte širom Srpske, kao i izgradnja nove bolnice u Foči, te proširenje postojeće u Zvorniku.

Višković je podsjetio da je Vlada u proteklih deset godina, a pod koalicijom na čijem čelu je SNSD, u zdravstvo uložila više od 800 miliona KM.

Ambasador Narodne Republike Kine u BiH Đi Ping rekao je da se današnjim potpisivanje ugovora izgradnje bolnice u Doboju nastavlja tradicionalno dobra saradnja.

On je istakao da se rast političkog povjerenja odražava i na ostale oblasti saradnje, kao što su energetika, putni saobraćaj, telekomunikacija i zdravstvo.

Đi je kao primjer pozitivne saradnje naveo izgradnju "Termoelektrane Stanari".

Tagovi: