Znate li koje je najdeficitarnije zanimanje u našoj zemlji?

Već nekoliko godina Javno preduzeće „Protivgradna preventiva Republike Srpske“ uzaludno pokušava privoliti srednjoškolce da studiraju meteorologiju. Nude im primamljivu stipendiju i zagarantovano radno mjesto u struci, ali uzalud.

Tihomir Dejanović, direktor ovog javnog preduzeća, kaže da bez uspjeha još od 2018. godine pokušavaju zainteresovati mlade ljude da studiraju meteorologiju i klimatologiju.

„Nama su meteorolozi stručnjaci od ključnog značaja. Oni trebaju da modifikuju vrijeme sa ciljem suzbijanja pojave grada. Imamo najsofisticiraniju opremu u svijetu, istu onu  sa kojom rade Nijemci ili Amerikanci. To su najsavrmeniji američki meteorološki radari,automatske stanice čiji se rad diriguje i prati sa jednog mjesta, ali ne vrijedi“, tvrdi Dejanović.

Foto: Boško Grgić

U ovom preduzeću, koje je pod ingerencijom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, smatraju da je posao meteorologa baš u protivgradnoj djelatnosti veliki izazov za mlade stručnjake, koji bi ovdje nadogradili znanje i postali bi eksperti, sposobni za rad u bilo kojoj srodnoj instituciji.

„Meteorolozi kod nas imaju najviše posla u proljetnim i ljetnim mjesecima, baš u vrijeme godišnjih odmora. Zbog toga se mladi stručnjaci radije odlučuju za rad u hidrometeorološkim zavodima ili aerodromima. Mi smo spremni da stipendiramo svakoga ko želi da studira meteorologiju u Beogradu ili Zagrebu. Ukoliko ne uspijemo, tražićemo meteorologe u regionu, koji će morati znati naš jezik“, rekao je Tihomir Dejanović

Foto: Boško Grgić

U ovom preduzeću ističu da im nije važno iz koje lokalne zajednice  bi došli budući meteorolozi. Protivgradnom zaštitom „pokriveno“ je tridesetak lokalnih zajednica u Republici Srpkoj, te Brčko Distriht i Gradačac.

Osim Banja Luke  i Gradiške, gdje je sjedište ovog preduzeća, u sistemu protivgradne zaštite su i opštine Srbac, Prnjavor, Šamac, Brod, Derventa, Modriča, Kozarska Dubica, Srebrenica, te gradovi Doboj, Bijeljina , Trebinje i drugi gradovi i opštine.

Veoma je zanimljivo da su za 50 veoma uspješnih godina postojanja ove djelatnosti, deficitarni jedino  profili meteorologa. Inače posao su ovdje pronašli vrhunski elektro i mašinski inžinjeri, informatičari, pravnici ekonomisti i tehničari .

B. GRGIĆ

Tagovi: