Živinari traže pomoć Vlade Srpske

Klaonica peradi „Perutnina Ptuj“ u Poveliču kod Srpca zbog posljedica pandemije virusa korona  svojim kooperantima – tovljačima pilića  umanjila je naknadu sa 30 na 28 pfeninga po kilogramu kako bi podijelili teret otežanog poslovanja u novonastaloj situaciji. 

Poslovno udruženje „Zajednica živinara i proizvodjača hrane„ uputilo je Vladi RS i resornom ministarstvu zahtjev za pomoć tovljačima kako ne bi došlo do još drastičnijeg  smanjenja proizvodnje u ovoj djelatnosti. Odgovor još nije stigao. 

„Tražili smo da se farmerima za tov brojlera , pored redovnog podsticaja, pomogne  i sa 4 pfeninga po kljunu što iznosi oko 160 hiljada konvertibilnih maraka. Odgovora još nema, nadamo se da će što prije stići, pogotovo što je ostalima udovoljeno za junad, svinje i povrće“,  izjavio je direktor  Poslovnog udruženja živinara  Srpske Nebojša Rakić.  

On je dodao da se  zalihe pilećeg mesa i preradjevina u  Klaonici „Perutnina-Ptuj“ gomilaju, jer je prodaja opala za 20 odsto.  Ova Kompanija ne želi da prekine kooperativne odnose sa  farmerima dijeleći nastale teškoće zbog  virusa korona. 

BN TV

Tagovi: