Zdravstveni sistem Srpske ojačaće 368 ljekara specijalista

Zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj u ovoj godini odobreno je 368 specijalizacija i 36 supspecijalizacija, zahvaljujući kojima će mladim ljekarima biti omogućeno stručno usavršavanje u mnogim oblastima, od ginekologije, anesteziologije, infektologije, pedijatrije, interne i urgentne medicine, pulmologije, do kardiologije i kardiohirurgije.

Prema izmijenjenom godišnjem planu specijalizacija i supspecijalizacija koji je objavljen u "Službenom glasniku Republike Srpske" priliku za sticanje novih znanja dobiće zaposleni u javnim i privatnim bolnicama, klinikama, domovima zdravlja, stomatološkim ustanovama i banjama.

Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske, kao najveća zdravstvena ustanova u Srpskoj, planira najveći broj specijalizacija, čak 147. Ta ustanova iskazala je, između ostalog, potrebu za stručnim usavršavanjem 20 ljekara u oblasti anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije, a plan je i 12 specijalizacija iz kardiologije, kao i 11 u oblasti interne medicine.

Generalni direktor UKC Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je prioritet i strategija zdravstvene ustanove na čijem je čelu, osim modernizacije opreme, stalno ulaganje u kadar, naglasivši da njihovi specijalizanti na usavršavanje odlaze u zdravstvene centre u Beogradu, Ljubljani i Beču, kao i klinike u Njemačkoj, Rusiji, Italiji, Švajcarskoj i SAD.

"Svi naši ljekari kojima bude odobrena specijalizacija moraju provesti minimum godinu dana na edukaciji izvan Srpske, ne mogu polagati specijalistički ispit bez toga. Prije nego što sam došao na čelo UKC-a ljekari su rijetko zapošljavani pa smo imali problem manjka specijalista, što je posebno bilo izraženo u oblasti anesteziologije. Potpunim preseljenjem na Paprikovac došlo je do povećanja kapaciteta hirurških sala, dobili smo i Urgentni centar, što je dodatno povećalo potrebu za anesteziolozima", kazao je Đajić.

Prema njegovim riječima, veći broj specijalizacija u oblasti kardiologije je rezultat pokretanja Kardiohirurgije.

"Planove za otvaranje Kardiohirurgije poremetila je pandemija virusa korona, ali evo ovih dana pripremamo listu potrebnog repromaterijala da bismo raspisali tender za nabavku. Sale i aparati su spremni, kao i intenzivna jedinica i očekujem da prvog pacijenta operišemo na jesen", dodao je Đajić.

Nakon UKC-a dobojska bolnica "Sveti apostol Luka" iskazala je najveće interesovanje za usavršavanje ljekara.

Prema godišnjem planu odobrena im je 21 specijalizacija i to, između ostalog, za opštu hirurgiju, psihijatriju, pedijatriju, urologiju i mnoge druge oblasti.

"Radili smo analizu ljekarskog kadra i ustanovili da narednih deset godina 40 odsto naših specijalista odlazi u zasluženu penziju, tako da moramo da prionemo na podmađivanje kadra. Trenutno imamo tridesetak specijalizanata i uskoro planiramo raspisivanje internih konkursa za dodjelu i master i doktorskih studija, jer nam je u interesu da usavršavamo svoj kadar, kako na stručnom tako i na naučnom nivou", rekao je direktor dobojske bolnice Mladen Gajić.

Prema njegovim riječima, usavršavanje ljekara realizuju uz pomoć Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

"Specijalizanti dio edukacije prolaze u našoj zdravstvenoj ustanovi, nakon čega prelaze u UKC Republike Srpske, a zatim i u Srbiju. Ono što čini jednu bolnicu je njen ljekarski tim i mi se trudimo da budemo prepoznatljiva zdravstvena ustanova upravo po stručnosti naših ljekara", istakao je Gajić.

Broj specijalizacija odobrenih bolnicama u Srpskoj

  • Univerzitetski klinički centar Republike Srpske - 147
  • Bolnica "Sveti apostol Luka" Doboj - 21
  • Opšta bolnica Trebinje - 15
  • Bolnica Gradiška - 14
  • Bolnica "Sveti vračevi" Bijeljina - 11
  • Bolnica "Srbija" Istočno Sarajevo - 10
  • Univerzitetska bolnica Foča - 8
  • Bolnica Zvornik - 6
  • Bolnica "Dr Mladen Stojanović" Prijedor - 5
  • Bolnica Nevesinje - 4