Zdravlje stanovnika „na čekanju“ zbog korone

Stanovnici Republike Srpske u "normalnim" životnim okolnostima na specijalističke preglede su čekali mjesecima, a zbog pandemije virusa korona sada je to i duže ili uopšte ne mogu da zakažu preglede. Otkako su bolnice i domovi zdravlja postali kovid bolnice, odlazak kod ljekara na specijalistički pregled, ili konsultacije zbog uvođenja ili prekida terapije, je nemoguća misija. 

Pacijenti nemaju mnogo izbora.  

"Imam 66 godina i trebalo je da odem na redovni godišnji pregled kod očnog ljekara. Zvala sam kliniku na Paprikovcu nekoliko puta, ali svaki put su mi rekli da primaju samo hitne slučajeve i da preko porodičnog ljekara idem u neku privatnu ordinaciju", priča Bosiljka Š. 

Oftalmološki pregled u privatnoj ordinaciji može se uraditi u roku od nekoliko dana. Pregled se plaća i košta 50 KM.

Ukoliko prema savjetu porodičnog ljekara pacijent treba da uradi ultrazvuk krvnih sudova vrata (kolor dopler), na Odjeljenju za neurologiju UKC-a RS naići će na rampu. Tačnije, za razliku od ranije, kada se na pregled čekalo nekoliko sedmica, pa i mjeseci, sada, zbog aktuelne situacije, pregled se uopšte ne može zakazati.

Situacija je ista i na Klinici za unutrašnje bolesti. Odlazak na pregled kod gastroenterologa, priča naša sagovornica, postaje noćna mora.

"Već devet mjeseci pijem terapiju za bolest crijeva. Početkom juna je trebalo da odem na kontrolu, ali moj doktor uopšte nije radio do polovine juna i rekli su mi da nazovem kada dođe na posao. Nazvala sam i rečeno mi je da ne mogu doći na Paprikovac na pregled već da se svom ljekaru javim, ponedjeljkom ili srijedom", kaže Željka T.

Tako je, kaže, i uradila. Međutim, ni tada nije obavljena kontrola.

"Doktor mi je rekao da su se na Paprikovcu vratili na režim rada iz maja, primaju samo hitne slučajeve. Iako se osjećam mnogo bolje, kontrolni pregled nije obavljen, a meni je produžena stara terapija. Rečeno mi je da se javim na Paprikovac čim bude pušteno obavještenje da je uspostavljen normalan režim rada. Do tada pijem dosta jaku terapiju, možda i bespotrebno i to mi se ni malo ne sviđa", ističe Željka.

Problem je što ovi pacijenti nisu jedini. Onih koji bi trebalo da urade pregled na nekoj od klinika na UKC Republike Srpske je bezbroj, a pitanje je kako će se organizovati normalan režim rada i kada će doći na red.  

Naše sagovornice ističu da će se vjerovatno odlučiti da kontrolne preglede obave privatno. Onima koji to ne mogu da priušte, zdravlje je „na čekanju“.

UKC-u smo uputili pitanja o tome kada će početi obavljanje specijalističkih pregleda za pacijente iz Srpske na šta su nam rekli da danas ne možemo dobiti odgovor.

S.B.