Zbog govora mržnje u spotu Ujedinjene Srpske TI BIH se obratio CIK-u i Ombudsmanu

Zbog spornog spota Ujedinjene Srpske u kojem se otvoreno širi nacionalna mržnja prema pripadnicima albanskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda,  Transparency international u Bosni i Hercegovini (TI BIH) je uputio prijavu Centralnoj izbornoj komisiji BIH.  Kako navode, u istom spotu se stvaranjem negativnih stereotipa podstiče neprijateljstvo prema pripadnicima ovih  naroda što se posebno manifestuje u kojoj se čini da jedan od učesnika simulira pucanje iz pištolja.

- Centralna izborna komisija trebala bi izreći prekršajne sankcije iz svoje nadležnosti jer je Izbornim zakonom BiH kandidatima i pristalicama političkih stranaka zabranjeno koristiti jezik  koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje. Sankcije su predviđene za sve političke subjekte koji objavljuju ili upotrebljavaju slike, simbole, audio i video zapise, SMS poruke, internet poruke ili druge materijale koji mogu podstaći na nasilje - dodaju.

TI BIH se zbog ovoga obratio i Ombudsmanu za ljudska prava koji ima mogućnost izdavanja preporuke ovoj političkoj partiji, a kako bi se spriječilo buduće izražavanje govora mržnje

- Govor mržnje predstavlja svaku formu izražavanja koja ohrabruje, promoviše ili opravdava netoleranciju, diskriminaciju i neprijateljstvo, a koje je u ovom slučaju usmjereno prema pripadnicima druge nacionalnosti - kažu u TI BiH.  

TI BIH trenutno provodi monitoring predizbornih aktivnosti u Bosni i Hercegovini  u kojem terenski posmatrači između ostalog prijavljuju sve oblike diskriminacije i govora mržnje na javnim događajima, predizbornim  skupovima i u javnom prostoru.

Tagovi: