Zašto Novalić, Solak i Hodžić još nisu iza rešetaka: Oglasili se iz Suda BiH

 Još nije poznat tačan datum kada će iza rešetaka biti osuđeni Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, proističe iz informacija Suda BiH o ovom slučaju.

Podsjetimo, bivši federalni premijer Fadil Novalić je, podsjetimo, osuđen u aferi "Respiratori", a presudom su obuhvaćeni i Fahrudin Solak, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite, i Fikret Hodžić, vlasnik firme "F.H. Srebrena malina".

Po presudi Novalić ide u zatvor četiri godine, Solak šest, a Hodžić pet.

Osuđeni Fikret Hodžić je uložio žalbu na rješenje o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora, dok osuđeni Fahrudin Solak i Fadil Novalić još nisu uložili žalbe na rješenja o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora - rečeno je za "Nezavisne novine" iz Suda BiH.

Kako dodaju, osuđeno lice ima pravo žalbe u roku od tri dana od dana prijema rješenja kojim je odlučeno o molbi za odgađanje izvršenja kazne zatvora, a žalba odgađa izvršenje kazne.

- Nakon pravosnažnosti rješenja, odnosno odluke po žalbi, Sud će prilikom dostave odluke po žalbi obavijestiti osuđene kada su dužni javiti se na izdržavanje kazne zatvora - istakli su iz Suda BiH.

Dodaju i da se potjernica za osuđenim licem raspisuje tek nakon što to lice zaprimi pravosnažnu odluku, u kojoj se navodi dan javljanja u Zavod, te ako se osuđeni dobrovoljno ne javi na izdržavanje kazne i ako njegovo sprovođenje putem sudske policije bude neuspješno.

Dakle, tek tad su ispunjeni uslovi za raspisivanje potjernice za osuđenim - naveli su iz Suda BiH, prenose Nezavisne.

Tagovi: