Zašto izrada slika nikada neće izaći iz mode?

Usljed digitalizacije i kulture življenja u modernom dobu, veliki broj ljudi zaboravio je na izradu fotografija, te se nerijetko dešava da dragocijeni uslikani momenti ostanu samo u galeriji mobilnih telefona. 

Međutim, izrada slika ima veliki značaj i odličan je način da sačuvate svoje fotografije zauvijek, a u nastavku teksta pročitajte zašto ovaj vid bilježenja uspomena nikada neće otići u zaborav.

Uspomene će ostati zauvijek sačuvane

Izrada slika je jedan od načina da ovjekovječite najdraže uspomene i uvijek im se vraćate sa osmijehom na licu. U vrijeme kada svako od nas svojim pametnim telefonom napravi nekoliko desetina fotografija dnevno, biranje i izrada onih najupečatljivijih je od velike važnosti. 

Gotovo je sigurno da ćete se naći u situaciji da provedete mnogo vremena u listanju hiljada slika u galeriji mobilnih telefona, a neke od njih će se izgubiti, te čim promijenite telefon, slike sačuvane u starom uređaju jednostavno ostaju “odbačene”. 

Kada posjedujete uramljene ili slike u foto-albumu, one su uvijek dostupne i na taj način dobijaju posebnu vrijednost. Predlažemo vam da s vremena na vrijeme prelistate svoju galeriju i odaberete omiljene fotografije koje bilježe magične momente sa putovanja i važnih događaja. 

Na pojedinim slikama zabilježene su spontane situacije iz svakodnevnog života koje takođe vrlo često mogu da budu i najinteresantnije, te i one treba da se nađu u vašem albumu. Izuzev toga, izrađene fotografije mogu biti izuzetno kreativan poklon za rođendan, Dan zaljubljenih, godišnjicu veze i mnoge druge važne događaje. 

 

Fotografije kao poklon - idealan način da obradujete dragu osobu

Još jedan razlog zašto izrada fotografija nikada neće izaći iz mode je upravo darivanje fotografija koje se posljednjih godina vratilo u modu isto kao što se vraćaju i modni trendovi oblačenja. 

Fotografije se se u najvećoj mjeri darivale u 20. vijeku kao poseban vid uspomene, sa dirljivom posvetom na poleđini i smatrale su se jednim od najličnijih poklona koje vam neko može dati. 

Uramljene fotografije će vama dragoj osobi staviti osmijeh na lice, podsjetiti je na dragocjene zajedničke trenutke, ali i joj i krasiti omiljeni kutak životnog prostora. Naravno i unikatni album za slike je jednako dobar poklon, bilo da se radi o poklonima za specijalne prilike ili ste odlučili da bez posebnog povoda nekoga obradujete. 

S obzirom na to da je izrada fotografija znatno uznapredovala, danas vam je na raspolaganju album za slike gdje ćete svoje fotografije listati kao stranice knjige i uživati u originalnom dizajnu albuma. 

Voljenoj osobi ćete darivanjem albuma ili rama za slike pokazati pažnju, a sasvim je sigurno da će ona cijeniti vaš trud i oduševiti se unikatnim poklonom. 

Interesantne fotografije su odličan način dekoracije enterijera

U zavisnosti od dizajna enterijera i izgleda vašeg stana ili kuće, fotografije mogu biti raspoređene na mnoštvo načina, a time ćete upotpuniti prostor ličnim uspomenama. 

Jedna od ideja jeste da okačite fotografije dekorativnim štipaljakama na kanap i tako istaknete desetak ili više omiljenih fotografijama. Taj kutak vašeg doma možete mijenjati izlaganjem različitih fotografija na godišnjem nivou. Zanimljivo je da fotografije uslikane vašim mobilnim telefonom možete izraditi u restro stilu, te zakačiti polaroid slike sa porukama koje ćete sami ispisati. 

Klasičan način upotpunjavanja enterijera fotografijama jeste njihovo uramljivanje. Najčešće je zastupljeno uramljivanje jedne fotografije koja će krasiti komodu, policu ili radni sto. Izuzev toga, možete se odlučiti da napravite kolaž od fotografija te uokvirite više fotografija u jednom ramu za slike. 

Kada govorimo o dekoraciji enterijera fotografijama, ne smijemo zaboraviti njihovo kačenje na zid. Postoji mnoštvo različitih načina da grupišete fotografije, a prije nego što to uradite treba dobro da posmatrate svoj životni prostor i pretražite internet kako biste dobili inspiraciju. 

Danas je sve popularniji “zid sa slikama” (gallery wall), gdje mnoštvo fotografija grupišete na razaličite načine. Mi vam savjetujemo da ukoliko se odlučite baš za ovaj vid kačenja fotografija prethodno napravite prototip i rasporedite na primjer bijele papire na isti način kako planirate da kačite slike. 

Upravo tako ćete uočiti da li ste odabrali dobar način grupisanja. Kada govorimo o boji slika, najbolje je da okačite slike sličnih kolorita ili izaberete nekoliko boja koje se ističu. Crno-bijele fotografije su još jedan dobar način da ukrasite vaše zidove. 

Nadamo se da ste čitanjem našeg teksta uvidjeli značaj izrade slika čija istorija seže daleko u 19. vijek, a vjerujemo da fotografija kao vid umjetnosti ima blistavu budućnost pred sobom.