Za školski pribor roditelji daju trećinu minimalca

Iako još nije počela školska "šoping groznica", u banjolučkim knjižarama tvrde da su cijene pribora u odnosu na prošlu godinu veće za 30 do 40 odsto, te će roditelji tek da se uhvate za glavu, jer će za jednog osnovca morati da izdvoje i više od 200 KM.

Uz sva poskupljenja sa kojima se građani bore, roditeljima zadaje muku i skuplji pribor bez kojeg njihova djeca ne mogu u školu. Sa njima su saglasni i trgovci u knjižarama.

- Najviše su poskupjele sveske zbog skoka cijena papira, tako je lani papir za kopiranje od 500 listova koštao oko pet maraka, a sada je oko 11 KM. Cijena male sveske je prošle godine bila 0,95 KM sada je 1,4 KM, a velike koštaju od 1,9 do 2,7 KM - kazala je prodavačica u jednoj banjolučkoj knjižari.

Prema njenim riječima, osnovni pribor za jednog đaka teško da može koštati manje od 150 KM, a u prosjeku je oko 250 maraka.

- Baš danas su nam bili naši ljudi iz Slovenije koji redovno u ovom periodu kupuju školski pribor, jer je kako kažu, jeftiniji nego u Sloveniji. Iako su gledali da kupuju na sniženju i samo ono što zahtijevaju iz škole opet ih je na kraju koštalo 176 KM, a kupili su od gumice do torbe - kazala je ova Banjolučanka za portal mojabanjaluka.info dodajući da su im za sada kupci uglavnom gastarbajteri, ali da polako stižu i redovne mušterije.

Istakla je da se i sama iznenadi kada vidi koliko je sve skuplje u odnosu na prošlu godinu, jer i sama ima dvoje đaka koje mora spremiti za novu školsku godinu.

- Srećom ne moram kupovati torbe, jer one kvalitetnije koštaju od 70 pa više od 100 KM. Sad je i pernica luksuz za mnoge roditelje jer u prosjeku koštaju deset maraka - rekla je ona.

I u drugoj knjižari su za naš portal potvrdili da je sve skuplje, a naročito papirnati pribor.

- Sveske u našoj knjižari su skuplje za marku ili dvije u odnosu na prošlu godinu, ali niko neće kupiti jednu svesku. Kada saberete sve što je neophodno za jednu godinu i još ako je više djece u porodici to je skoro cijeli minimalac samo za pribor i torbe, a gdje su odjeća, obuća i ostale neophodne stvari - kazala radnica ove knjižare.

U kupovini smo zatekli i majku sa dvoje osnovaca koja je kazala da se iznenadila cijenama, te da će njeni mališani nove ruksake dobiti tek naredne godine.

- Uz sva ova poskupljenja hrane i svega ostalog nisam ni razmišljala da će nam dodatni udar na kućni budžet biti olovka i sveska. Razmišljam koliko novca im sada treba za užinu, jer je sve nenormalno poskupjelo u pekarama, a gdje je jesenja obuća i odjeća - zabrinuta je ova majka.

Kako je istakla, najmlađe dijete u školu kreće tek sljedeće godine, ali za dvoje starijih će morati na početku školske godine izdvojiti oko 300 maraka za pribor, jer kako kaže srećom udžbenici za osnovce su i ove godine besplatni. Ističe da je još teže roditeljima čija djeca idu u srednju školu, jer oni moraju da kupuju i udžbenike.

Na konferenciji za novinare koja je danas održana u Gradskoj upravi Banja Luka, savjetnica gradonačelnika Mirna Savić Banjac kazala je, između ostalog, da su počele pripreme i za novu školsku godinu, te da je zadovoljna stanjem korištenih udžbenika koji će završiti u rukama najmlađih.

- Učenici, roditelji i nastavnici pokazali su ozbiljnost, hvala im - rekla je Savić Banjac.

Ona je dodala da su udžbenici u odličnom stanju vraćeni, te je apelovala na one koji to nisu radili ove godine da obrate pažnju ove školske godine.

J. Stanić