Vlada RS prihvatila Informaciju o Planu vakcinacije

Vlada Republike Srpske prihvatila je na današnjoj sjednici Informaciju o Planu vakcinacije protiv virusa korona u Republici Srpskoj.

Za sprovođenje Plana vakcinacije protiv virusa korona u Republici Srpskoj zadužuju se Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i druge zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske se zadužuje da redovno izvještava Vladu Republike Srpske o sprovođenju Plana vakcinacije protiv virusa korona u Republici Srpskoj.

"Vakcinacija, kao najefikasnija specifična mjera za sprečavanje pojave i širenja zaraznih oboljenja, predstavlja značajnu mjeru u globalnoj borbi protiv pandemije COVID-19. Primarni cilj vakcinacije protiv COVID-19 je da se smanje morbiditet i mortalitet uzrokovani ovom bolešću te da se utiče na ograničavanje širenja bolesti, kako bi se očuvalo funkcionisanje zdravstvenog sistema, ekonomije, obrazovanja i svih drugih aspekata društva", saopšteno je iz Vlade RS.

Plan vakcinacije protiv virusa korona u Republici Srpskoj sadrži, između ostalog, planiranje i koordinaciju kampanje vakcinacije protiv virusa korona u Republici Srpskoj, prioritetne grupe za vakcinaciju u Republici Srpskoj, upravljanje ljudskim resursima potrebnim za kampanju vakcinacije i trening osoblja, čuvanje i distribucija vakcina i priprema hladnog lanca, monitoring vakcinacije, prikupljanje, prijavljivanje i korišćenje podataka iz nadzora nad COVID-19 itd.