Vlada RS prašta kršenje zakona ruskom oligarhu

Iako firma “Privredni preporod” dvije godine kasni sa pokretanjem rudnika “Lješljani” kod Novog Grada, Vlada Republike Srpske ne raskida koncesiju, već je dala novu šansu vlasniku preduzeća, ruskom multimilioneru, Olegu Burlakovu da nađe partnera za otvaranje rudnika.

Portal CAPITAL objavio je još prošle godina da Vlada RS odbija oligarhu Burlakovu naplatiti milionsku garanciju iako je probio sve rokove za pokretanje rudnika “Lješljani”. Iz Vlade su tada rekli da pregovaraju o produženju rokova za početak rada rudnika.

Rokovi nisu produženi, niti je ugovor o koncesiji raskinut, a direktor firme “Privredni preporod” Dragan Borković za CAPITAL kaže da su u pregovorima sa jednom međunaronom kompanijom, koja je zainteresovana za rudnik.

„Ta strana kompanija treba ugalj jer u BiH ima kompaniju i s njima završavamo projekat, pošto ne možemo produžavati rokove za realizaciju koncesije, sada planiramo da zajedno s tim partnerom idemo prema Vladi da tražimo novi rok i damo nove garancije i onda bi taj rok morao biti ispoštovan. Vlada ima razumijevanja jer u zadnjih 40 godina nijedan podzemni rudnik u jugoistočnoj Evropi nije otvoren“, kazao je Borković.

Dodao je da su eksperti strane kompanije bili u Novom Gradu, uzeli uzorke uglja, provjerili kvalitet i da se sve za sada uklapa i da ulaze u završnicu pregovora.

„Očekujem da će se sve brzo realizovati jer je i cijena uglja bolja, a postoji i deficit u regionu i to nam ide u prilog“, kazao je Borković.

Ugovor o dodjeli koncesije za korištenje mrkog uglja i bentonita na ležištu Lješljani potpisan je još u maju 2012. godine. Rudnik je trebalo da počne s radom najkasnije u maju 2015. godine, ali je rok pomjeren za polovinu 2017. godine. I taj rok nije ispoštovan.

Ukupna vrijednost investicije trebala je da bude 23,4 miliona KM, a bilo je predviđeno zapošljavanje oko 150 novih radnika. Garancija za neispunjavanje obaveza iz ugovora je bila pet odsto vrijednosti investicije, odnosno 1,1 milion KM.

Ruski oligarh Burlakov pažnju domaće javnosti privukao je prije tri i po godine kada je bivši ambasador BiH u Rusiji Gordan Milinić optužio Milorada Dodika da je za vrijeme premijerskog mandata od Burlakova kao mito primio zlatnu polugu od jednog kilograma. Dodik je sve optužbe demantovao, Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu, ali slučaj nije dobio sudski epilog.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan