Vlada godinama pripremala teren za sutrašnju prodaju „Ljubije“

Predstavnici državnog kapitala u Rudniku željezne rude (RŽR) Ljubija iz Prijedora podržaće sutra na sjednici skupštine akcionara odluku o njenoj dokapitalizaciji vrijednoj 50,7 miliona maraka, čime će Republika Srpska prepustiti većinski udio u ovom preduzeću Američko-kanadskom konzorcijumu SE-GEDC Corp., potvrđeno je za CAPITAL iz izvora bliskih Vladi Srpske.

Za razliku od ranijih pokušaja, vlast u Srpskoj se potrudila da ovaj put sve prođe bez podizanja buke i prašine u javnosti povodom ovog posla.

Kompanija „ArcelorMittal“ Prijedor, a koja je u zajedničkom vlasništvu istoimene korporacije (51%) i RŽR Ljubija (49%) ućutala se nakon što je prije nekoliko mjeseci dobila koncesiju za eksploataciju tri miliona tona željezne rude u Ljubiji.

Vezano za dokapitalizaciju rudnika mi nismo aktivno uključeni i nepojavljujemo se, jer smatramo da zatim nema potrebe.  To su stvari koje odrađuje RŽR koji jeste naš partner u jednom dijelu aktivnosti, ali ovo nije nešto u šta želimo da se uključujemo na bilo kakav način - poručio je za CAPITAL direktor „ArcelorMittala“ Prijedor Mladen Jelača.

Sada, u odnosu na nekoliko godina ranije, njima ne smeta to što se Evgenij Zotov ponovo pojavljuje kao akcionar kompanije koja će kupiti akcije rudnika.

Podsjećamo,  prije pet godina, radnici „ArcelorMittala“ su zbog ideje da on bude dio ove priče bili na ulicama Banje Luke. Saopštenjima, reakcijama i osuđujućim izjavama tada su svakodnevno zatrapavali medije. Odjednom, nakon dobijanja koncesije, postali su „ravnodušni“.

Ni gradska vlast u Prijedoru koja je godinama negodovala zbog plana da Srpska proda svoj dio u rudniku, najednom više nema ništa protiv.

Naime, njima je obećano više miliona maraka iz dobiti RŽR Ljubija nakon što je isplaćena dividenda iz zajedničkog preduzeća, što je očigledno uticalo da promjene svoj stav.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE

capital.ba