Utvrđen program Svetosavske akademije

Svetosavska akademija u Srpcu biće održana u nedjelju 26. januara u Domu kulture sa početkom u 19 časova, a posjetioce očekuje bogat kulturni program koga brižljivo priprema Organizacioni odbor manifestacije na čelu sa protosinđelom Teofilom, nastojateljem manastira Osovica.

Manifestacija će nositi naziv „Na putu svetosavlja“ i predstavljaće svojevrstan prikaz šta to danas jeste i treba da bude svetosavlje, kako se ponašati i vaspitati djecu i živjeti i raditi u svetosavskom duhu.

Na sjednici odbora dogovoreno je da u umjetničkom dijelu programa nastupi hor Muzičke škole „Vlado Milošević“ iz Banjaluke koga čini 25 talentovanih i muzički obrazovanih polaznika. Oni će otpjevati nekoliko duhovnih i etno pjesama, a publika će imati priliku da čuje i nekoliko klasičnih kompozicija na klaviru što će ovaj događaj učiniti još više posebnim, prenosi Radio Srbac.

U sklopu akademije posjetioci će u holu Doma kulture imati priliku da razgledaju i izložbu slika sa međunarodne likovne kolonije „Šibovi 2019“ koja je održana u Banjaluci, a biće izloženo i nekoliko umjetničkih radova na temu svetosavlja.

Sjednici organizacionog odbora prisustvovao je i načelnik opštine Mlađan Dragosavljević koji je dao punu podršku ovoj manifestaciji i istakao da će program biti veoma kvalitetan, zbog čega je pozvao građane da se odazovu u što većem broju.

Svetosavske svečanosti će biti nastavljene u ponedjeljak, 27. Januara, u svim školama srbačke opštine koje obilježavaju ovaj praznik kao krsnu slavu. Tim povodom biće organizovane školske priredbe i vjerski obredi uz lomljenje slavskog kolača.

Na drugoj sjednici Organizacionog odbora dogovoreno je da se u narednom periodu značajnije povežu sve kulturne, prosvjetne i obrazovne ustanove u Srpcu, kako bi se napravio zajednički plan obilježavanja važnijih kulturnih manifestacija. To podrazumijeva da će značajnije učešće u programskim aktivnostima uzeti talentovana djeca iz naše opštine, u saradnji sa prosvjetnim radnicima, koji će dobiti dovoljno vremena da pripreme kvalitetne izvedbe za određene manifestacije i tako prezentuju svoje stvaralaštvo.

U tom pogledu biće održan zajednički sastanak u zgradi Opštinske uprave u drugoj polovini februara kojem će prisustvovati predstavnici navedenih ustanova, zatim načelnik opštine Mlađan Dragosavljević sa saradnicima, predstavnici duhovnog života iz Srpca i drugi akteri koji će biti uključeni u ova dešavanja.