Usvojeno Pismo namjere sa MMF-om

Fiskalni savjet BiH usvojio je na današnjoj sjednici Pismo namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom, kojim BiH traži finansijsku podršku u okviru instrumenta za brzo finansiranje, u okviru napora na suzbijanju širenja virusa korona.

Na drugoj sjednici Fiskalnog savjeta, koju je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija održao putem video-linka, konstatovano je da je fiskalna pozicija BiH značajno popravljena u toku trajanja prethodnog aranžmana sa MMF-om, što je omogućilo određeni fiskalni prostor da se pokrije dosadašnja ekonomska cijena pandemije virusom korona, te da je suficit u posljednje dvije godine u prosjeku bio blizu dva odsto bruto domaćeg proizvoda.

- Očekivanje je da će fiskalna pozicija ove godine biti deficit, zbog značajnog smanjenja prihoda u budžetima, mnogo veće potrošnje na zdravstvo, te dodatne socijalne i ekonomske podrške iz budžeta usljed posljedica izazavanih pandemijom virusa korona - navodi se u saopštenju.

Sredstva MMF-a biće iskorištena za povećanje potreba u zdravstvu i za finansiranje mjera ekonomske stabilizacije, a očekuje se da će instrument za brzo finansiranje djelovati i kao katalizator za podršku drugih međunarodnih finansijskih institucija.

Pored Pisma namjere, Fiskalni savjet BiH razmatrao je i usvojio i Izvještaj o izvršenju budžeta Fiskalnog savjeta BiH za 2019. godinu, te Prijedlog budžeta Fiskalnog savjeta BiH za ovu godinu.

Tagovi: